Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 безобидни навика, които наистина могат да навредят на гърба ви

28 октомври 2024, 18:30 часа

Когато чуете фразата „травма на гърба“, може би се сещате за автомобилни катастрофи или спортни сблъсъци. Но често има и по-подмолни причини за болка, понякога от ежедневни дейности, за които може и да не се замисляте.

Промяната в подхода ви към някои често срещани действия в ежедневието може да ви помогне да избегнете сериозни проблеми. Ето пет на пръв поглед безобидни навика, които могат да предизвикат травма на гърба.

1. Прекалено много седене и прегърбване

Още: Преборете сухата кашлица с този ефективен лек от народната медицина

Седящото положение не е полезно за тялото ви. Това е така, защото седенето може да окаже голям натиск върху мускулите на гърба, което може да доведе до болка. Поддържането на една и съща поза през целия ден, независимо дали сте в статично положение или се навеждате напред, може да доведе до травми.

Рутинните упражнения могат да укрепят средната част на тялото ви, което може да предотврати травми. Настройте аларма на всеки час за бърза разходка или ставайте, за да се разтегнете за 30 секунди.

Когато седите, се съсредоточете върху добрата стойка - когато изправяте раменете си и подреждате гръбначния стълб, така че главата ви да образува права линия точно над бедрата.

Ако работите на бюро по цял ден, дръжте коленете и бедрата ви под ъгъл от 90 градуса, а краката ви да са стъпили на пода и избягвайте да кръстосвате краката си. Уверете се, че очите ви са на едно ниво с горната част на екрана, така че да гледате леко надолу към компютъра.

Още: Етерично масло от лавър и неговото благотворно влияние върху тялото

2. Спане по странен начин

Ако спите в позиция, която изкривява гръбначния ви стълб, може да натоварите мускулите на гърба си. Един от най-честите виновници е ембрионалната позиция, при която гръбначният стълб се заобля прекомерно и пренапряга гърба.

Поставете възглавница между коленете си, за да не се завъртите, ако сте настрани. Ако предпочитате да лежите по гръб, пъхнете възглавница под коленете си, за да сте стабилни.

3. Пропускане на загрявката

Още: Камъни в жлъчката: Как да се справите естествено и без болка

Упражненията като цяло са нещо добро - те могат да помогнат на мускулите ви да станат по-силни и по-гъвкави, което може да предотврати проблеми с гърба. Но ако тренирате, без да сте загряли, може да си навредите.

Опитайте се да правите динамична загрявка в продължение на пет до десет минути с движения, които имитират движението на дейността, която ще извършвате. Този вид загряване активира тъканите и ги подготвя за ефективна работа.

4. Прекалено бързо вдигане на нещо

Дори да се смятате за човек в прилична форма, вдигането на нещо дори по малко неправилен начин може да доведе до проблеми. В това число влиза и „навеждането и завъртането“, или когато се протягате надолу, за да вземете предмет от пода, и след това бързо се завъртате на една страна при издигане.

В това положение всички структури на гърба ви са издължени до степен, в която не са достатъчно здрави, за да поемат натоварването. Натоварвате тъканите повече, отколкото те могат да понесат, което може да доведе до увреждане на тъканите, възпаление и болка. Това може да доведе до дискова херния, чието лечение може да отнеме месеци.

Дръжте торса си изправен и свийте коленете си, за да приклекнете. Вземете предмета, като го държите близо до тялото си, докато изправяте краката си. Не се опитвайте да се усуквате, а просто използвайте краката си, за да се придвижите до мястото, където трябва да отидете.

5. Притеснявате се за неща, които не можете да контролирате

Стресът се отразява не само на психическото ви здраве - той може да бъде и фактор, допринасящ за болката. Това е така, защото, когато сте напрегнати, тялото ви е в състояние на повишена чувствителност - което може да влоши всякакъв вид болка. 

Освен това, когато сте тревожни, може да спите лошо, което косвено може да допринесе за проблеми по същата причина. Ако сте изключително уморени, мускулите ви не са готови да работят, така че ще се окажете в изгърбено положение, което може да причини болки в гърба.

Разбира се, просто да се „стресираш по-малко“ е много по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Но ако подозирате, че напрежението ви нанася физически щети, опитайте се да направите всичко възможно да внесете покой в ежедневието си. Намерете начини, които ви помагат да се освободите от стреса, независимо дали медитирате, спортувате или излизате на чист въздух. Всеки човек е различен, така че го индивидуализирайте спрямо нуждите си. 

Ако ви е трудно, не забравяйте две неща. Релаксацията, както всяко нещо, изисква практика и може да се наложи да експериментирате с това, което работи най-добре за вас. Второ? Ако наистина сте в задънена улица, може да ви помогне срещата с терапевт.

Емилия Златева
Емилия Златева Отговорен редактор
Новините днес