Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

4 сериозни причини да не спите с лещи

24 април 2022, 12:55 часа
Реклама

Много от нас често се питат какво ще стане, ако заспят с лещи? Поради свикване на носенето им, често е възможно да заспите, забравяйки за лещите. В повечето случаи няма да възникнат проблеми, но са възможни дискомфорт и възпаление. Резултатът е очно заболяване. В статията ще говорим за последствията и защо трябва да премахнете лещите. Надеждността на данните се потвърждава от клинични проучвания.

Научната литература обяснява какво ще стане ако заспите с лещи. Важно е да се разбере опасността от такова носене. Рискът от развитие на усложнения при често заспиване  с контактни лещи се увеличава. Например, мигането през този период провокира появата на микро-драскотини по очите. Вътрешността на клепачите става груба и много по-суха от обикновено.

Причини, поради които такъв сън не се препоръчва

Ако заспите с контактните лещи, има голяма вероятност от негативни усложнения. Трябва да знаете за последствията от това, което ще се случи. Това са драскотини, язви на роговицата. Има и ситуации, когато контактите са изместени и заседнали под клепача. Проучванията показват, че спането с контактни лещи ще увеличи рисковете от инфекция с 6-8 пъти. Ако ситуацията е еднократна, случайно сте подремнали, тогава трябва:

·        Да не се опитвате веднага да извадите лещите от очите си - това е лоша идея, трябва да изчакате няколко минути;

·        Премигвате няколко пъти за естествена хидратация. Можете да изпиете чаша вода, за да възстановите водния баланс;

·        Измиете ръцете си, преди да свалите лещите. Използването на овлажняващи капки ще помогне за облекчаване на състоянието;

·        Ако се появи дискомфорт, по-добре е да посетите офталмолог.

При чести пътувания, работа на различни смени, ако е невъзможно да премахнете лещите навреме, по-добре е да се консултирате със специалист. След задълбочен преглед офталмологът ще Ви предпише навреме вида контактни лещи, който Ви подхожда. Офталмолозите в такива случаи предписват капки за очи с антибиотици. Но има усложнения от тяхното използване, водещи до сериозни белези, зрително увреждане.

Какво ще стане, ако заспите с лещите?

·        Конюнктивит - Лигавицата изсъхва по време на сън с лещите, в резултат на което инфекцията се присъединява към възпалението на очите.

·        Нарушаване на микроциркулацията.

·        Ако не премахнете коригиращата оптика през нощта, ако се съхранява и обработва неправилно, се появяват алергични реакции.

·        Възможна е неоваскуларизация (поникване на съдове) на роговицата. Като следствие - пълен отказ от носене на контактни лещи, влошаване на зрението.

След като прегледате информацията защо не трябва да спите с лещи, можете да изберете режима на носене, подхождащ ви най-добре, без да навреди на вашето здраве.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес