Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

4 ферментирали храни, които да включите в диетата си

17 февруари 2023, 19:44 часа

В продължение на векове, преди да имаме достъп до фризери и консерви, ферментиралите храни са били на разположение, за да помогнат за запазването на зеленчуците и да ги запазят годни за консумация за по-дълго време. Но ферментацията е полезна не само за запазване на храната. Установено е също, че тя повишава цялостната хранителна стойност на храната и има огромни ползи за здравето на червата ви. Ферментиралите храни се превръщат в огромно, актуално движение за здраве.

Накратко казано, ферментиралите храни преминават през процес, при който естествените бактерии се хранят със захар и нишесте и създават млечна киселина. Това подпомага храносмилането в организма и води до по-добра поддръжка на имунната система и дори може да ви помогне да отслабнете. Проучванията сочат, че консумацията на тези храни също така подобрява здравето на кожата и настроението.

Как да забързаме или прекратим процеса по ферментация на киселото зеле? Това всяка домакиня трябва да го знае!

В продължение на тази информация е важно да знаете, че балансът между полезните и болестотворните бактерии в червата ви е от съществено значение за доброто здраве. Един от най-добрите начини за премахване на лошите бактерии и запазване на добрите е като се консумират и пият ферментирали храни и напитки, заредени с пробиотици. Доказано е, че ферментиралите храни разграждат храната в по-смилаема форма поради огромните ползи от тези пробиотици. Нека сега погледнем кои са въпросните храни.

КИСЕЛО МЛЯКО

Знаете ли, че сутрешното кисело мляко, което ядете от години, всъщност е ферментирала храна? Киселото мляко се произвежда чрез добавяне на добри бактерии (стрептококус термофилус и лактобацилус булгарикус) в затоплено мляко. То се сгъстява от млечната киселина, която се произвежда от бактериите, и се превръща в познатия ви продукт. Колкото по-високо е съдържанието на мазнини в млякото, толкова по-гъста е консистенцията.

Казват, че ферментиралите храни са много здравословни. Вярно ли е?

ПИВО

Това не значи да излезете и да изпиете 12 кенчета, това само ще доведе до подуване на корема и прекомерно увеличаване на теглото. Но ферментиралите алкохолни напитки като бирата действително имат някои ползи, когато се пият в умерени количества. Витамините от зърнените култури, от които се произвежда бирата (като ечемик, пшеница, ориз и царевица), оцеляват при процеса на ферментация и филтриране и могат да доведат до повишаване на добрия холестерол и да намалят образуването на кръвни съсиреци.

Ферментацията е ключова за нашето здраве - вижте защо

ХЛЯБ С КВАС

Можете да намерите хляб с квас в почти всеки супермаркет. За разлика от това, което мнозина може би си мислят, закваската не е вкус, а всъщност е процес, при който дивите дрожди и приятелски бактерии разграждат глутена и захарта, които се появяват, и се превръщат в полезни за вас протеини, витамини и минерали. Ако се опитвате да увеличите приема на пробиотици, когато става въпрос за хляб, хлябът с квас е правилният начин. Нишестето и зърната от хляба са предварително разградени от бактериите и дрождите, което го прави по-лесно смилаем и много по-здравословен от преработения бял хляб. Обикновено той е и с по-нисък гликемичен индекс, което означава, че не повишава кръвното налягане толкова драстично, колкото други видове хляб. Вкусът на хляба е полукисел и трябва да е влажен отвътре с хрупкава външна коричка.

Методи за ферментация и рецепти за добро храносмилане и силен имунитет

МИСО

Мисо е добре позната съставка, която може да сте виждали в менютата на суши ресторантите. Това е традиционна японска паста, която се получава от ферментация на соеви зърна със сол и коджи. Тя не само е пълноценен протеин, но също така стимулира храносмилателната система, укрепва имунната система и намалява риска от множество видове рак. Тази паста се използва от векове в азиатските култури за осигуряване на ползи за здравето.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес