Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

1 кубик дърва - знаете ли колко килограма е?

25 август 2024, 19:11 часа

Какво определя теглото на дървесината?

  • Показателите за чистата дървесна тъкан са следните.
  • Влажност, тоест съотношението на влага към суха маса като процент – мократа дървесина тежи повече от сухата.
  • Плътност - колкото е по-висока, толкова по-тежък е дървесният материал.
  • Има значение коя част се претегля. Най-лека е кореновата система. Стволът и клоните тежат много повече.
  • Съдържанието на соли, смоли, различни вещества в ствола, корените, клоните . Този показател зависи от възрастта - младите дървета са по-леки.
  • Дървесният вид.

Влажност и сушене

Съдържанието на влага в дървесината се определя на 4 нива.

  • Суха – 10-15% влага.
  • Въздушно-суха – 19-23%.
  • Сурова – 24-45%.
  • Мокра – 45%.

Стандартният праг на влага е 12% за всички видове дървесина. Но всяка порода при еднаква влажност може да има различна теглова категория. Важи и обратното: теглото на 1 куб. м дървесина е различно при различни нива на влажност. Прясно нарязаната дървесина има голям запас от влага, която ще се изпари при сушене.

Кои дърва за горене се смятат за най-добри

Защо е необходимо сушенето на дървесината?

Процесът на сушене прави дъската по-здрава и надеждна и значително променя теглото й. Правилното изсушаване на дървения материал гарантира, че дървените трупи ще издържат по-дълго. Сухотата предпазва дървения продукт от изкривяване, деформация по време на работа и промени в дизайна.

Тегло на дървесните видове

Светлите видове включват бор, ела и други иглолистни дървета. 1 куб. м такъв материал тежи 500 кг.

Ясен, бук и бреза се считат за средни – теглото на 1 техен кубик е приблизително 650 кг.

Дъбът, габърът и редица други се определят за тежки - 750 кг на кубичен метър.

Плътност на дървесината

Това е друг показател, който значително влияе върху теглото на дървесината.

Често използваните сортове като дъб, бук, акация, габър и круша имат плътност в рамките на 700 кг на кубик.

Коркът има най-ниска плътност. Тя е 140 кг/ куб. м.

Най-висок е този показател за желязното и абаносовото дърво – за норма се приема 1330 кг/куб м. („Желязно дърво“ е обобщено название на около 100 вида най-плътни и тежки дървета, повечето тропически).

Защо трябва да знаем теглото на кубик дървесина?

При закупуване на строителни материали е невъзможно да се определи точното количество на око. За да направите това, трябва да разберете параметрите на размерите на дървесината - те ще ви помогнат да изчислите правилно колко дървен материал ще ви трябва за вашата работа и дали са ви продали правилното количество.

Как да изберем най-добрите дърва за огрев?

Ако купувате дърва за отопление, тогава топлопредаването е важен параметър. Калоричността директно зависи от плътността, с други думи, от твърдостта на дървото. Разбира се, най-твърдите дърва са най-добрите за отопление на стая. Но цената им е много висока. Ето защо никой няма да използва скъп дъб или чемшир, които се считат за практически най-твърдите видове, за да ги хвърли в печка или камина. Но можете да получите повече топлина, като изберете, например, между бреза и бор. Това също ще изисква познания за влажността и плътността. Можете самостоятелно да разберете характеристиката на плътността на конкретно дърво; таблица със стандарти ще ви помогне.

Откриването на точното тегло на кубичен метър от определена порода също е важно по време на транспортирането. Изграждането на къща или друга структура във всеки случай изисква големи разходи, включително за превоз на трупи. Ако знаете колко тежи дървото, можете да спестите пари, като правилно изчислите кои конкретни машини и колко от тях ще ви трябват.

След като сте научили предварително цялата необходима информация за дървения материал, неговото тегло, можете точно да изчислите бюджета, правилно да организирате доставката и разтоварването на тежки строителни материали. Конструкцията ще бъде здрава, надеждна, няма да се деформира и изкривява дори след продължителна употреба.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес