Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"За зелен хайвер" - каква е историята на този израз?

12 февруари 2024, 10:33 часа
Реклама

“Пращам за зелен хайвер” е израз, който означава “изпращам някого за нещо напразно, което не съществува, безогледно излъгвам, измамвам.”

Откъде идва този израз?

Няма категоричен отговор на този въпрос. Съществува обяснение, че изразът произхожда от стара народна приказка. Една жена имала любовник и много искала да остава по-често и по-дълго насаме с него. Но мъжът й все се появявал и тя се страхувала да не я хване с чуждия мъж.

Мислила, мислила и накрая й хрумнал план: престорила се на много болна и казала на съпруга си, че единственият лек за болестта й е “зелен хайвер”, който е много рядък и трудно се открива. Тръгнал загриженият мъж да търси “зелен хайвер”, за да излекува жена си. Естествено, така и не го намерил. Оттук започва да се използва изразът “за зелен хайвер”, т.е. за нещо, дето изобщо не съществува.  

Кои са най-често използваните български фрази и изрази

Съществува ли зелен хайвер?

Да, има зелен хайвер. По-точно има растение, водорасло с латинското име Caulerpa lentillifera, известно като морско грозде или зелен хайвер. Не трябва това морско грозде да се бърка с морското грозде, което идва от тропически дървета (Coccoloba uvifera).

Морското грозде е популярна в Югоизточна Азия и най-вече в Япония. Получава името “зелен хайвер”, тъй като наподобява наниз от лъскави зелени перли. Водораслото е известно и с името Umi Budo, а за японците това е “водораслото за дълголетие". В японската префектура Окинава местните жители вечерят често с морско грозде и живеят по-дълго от повечето хора на света. Морското грозде става все по-популярно и извън границите на Япония.

Психологически речник на тийнейджърските изрази

Използва се в салати, като гарнитура за сашими (ястие от тънко нарязана сурова риба), за купички с ориз и ястия с юфка. Ароматът му на морска вода се съчетава чудесно със соев сос или оцет. В Окинава има дори сладолед Umi Budo.

В търговската мрежа в България ще срещнете крем “Зелен хайвер”, който съдържа екстракт от водорасли и помага срещу стареене.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес