Втори съд потвърди: 8,5 години затвор за Ахмед Муса

2160
Втори съд потвърди: 8,5 години затвор за Ахмед Муса
Снимка: БГНЕС

Апелативният съд в Пловдив потвърди присъдата от 8 години и половина на ромския религиозен лидер Ахмед Муса, определена му от Окръжния съд в Хасково в края на 2019 година. Според обвинението Муса е разпространявал идеите на радикалната организация „Ислямска държава“. Заедно с него вече и на втора инстанция са осъдени още 13 души, пише Сега.

По 3 години и шест месеца затвор и глоба от 7000 лв. получиха Ангел Симов, Стефан Димитров, Йосиф Минчев и Орхан Бързак. За Стефан Александров, Светослав Манчев, Ерджан Смаил, Александър Иванов, Райко Кърталов и Рангел Илиев съдът наложи по 2 години и шест месеца лишаване от свобода и по 6000 лв. глоба. На Веселин Стефанов и Ненко Щерев бяха определени ефективни присъди от по 2 години. Единствена с условна присъда от 2 години и половина е Александрина Ангелова.

8.5 години затвор за Ахмед Муса и останалите обвиняеми за подклаждане на верска омраза

След мегаакция на полицията и ДАНС през ноември 2014 година, в три региона- Пазарджишки, Пловдивски и Смолянски бяха арестувани 14 души...

Апелативният съд бе сезиран както от 12 от подсъдимите, които искаха да бъдат признати за невинни, така и от окръжната прокуратура, която настоя за по-високи наказания. В съдебното заседание обаче протестът не беше поддържан от апелативния прокурор.

В решението си от 621 страници Пловдивският апелативен съд приема, че обжалваната присъда е правилна, обоснована и законосъобразна. При разглеждане на делото не са били допуснати съществени процесуални нарушения, довели до нарушаване правото на защита на подсъдимите. Събраните по делото доказателства са обсъдени от първоинстанционния съд внимателно и задълбочено, въз основа на което са направени и съответните правни изводи. Наложените наказания са справедливи и отговарят на тежестта на извършените престъпления, обяви апелативният съд.

Окръжният съд прие, че Муса е виновен за това, че от ноември 2013 г. до 25.11.2014 г. в Пазарджик, Пловдив и Асеновград е проповядвал омраза на религиозна основа чрез слово - непосредствено и чрез интернет, чрез организиране, издаване и разпространяване на книгата "Вероотстъпване" на български език, както и с муджахидински жест с показалец на ръката, изразяващ се във верска нетърпимост към неизповядващите и непрактикуващите салафитското течение на исляма. Той бе признат за виновен и че в периода ноември 2013 г. – 25 ноември 2014 г. в Пазарджик, в джамията "Абу Бекир", както и онлайн, е пропагандирал война. Освен ефективната присъда за това Муса получи и глоба от 9500 лева.

Четирима от останалите подсъдими получиха по 3 години и половина затвор и 7000 лв. глоба, шестима - 2 години и половина и 6000 лв. глоба, а двама - 2 години затвор. Решението на Апелативния съд не е окончателно и може да се атакува и пред Върховния касационен съд.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

МВР: Фалшивите сигнали за бомби в София са подадени от страна извън ЕС

Европрокуратурата претърсва хотели в наш ски курорт заради измама със субсидии

Заловиха нелегални мигранти в дипломатическа кола на "Капитан Андреево"

Дървосекачи се биха с пръти край Кърджали

Пиян разхвърля магазин в Асеновград

Бременна в деветия месец почина в болницата в Кърджали

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Измъчвани и пребивани: 21 българки са били карани да проституират в Италия

Дават 50 000 лева за откриването на Ивана от Дупница

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com