Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Все още няма магистрат, осъден за конфликт на интереси

10 ноември 2014, 17:21 часа • 13994 прочитания
Реклама

В България няма нито един магистрат, осъден по Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. Информацията съобщи във Велико Търново членът на Висшия съдебен съвет д-р Незабравка Стоева, която присъстава на семинар, посветен на прилагането на закона. Във форума се включиха близо 60 съдии и прокурори от старата столица и Варна.

„Не е тайна, че общественото доверие към съдебната система е изключително ниско. Една от причините е явлението конфликт на интереси сред администрацията. Направихме отчет за миналата година, който установи много проблеми, а най- добре е те да преминат през широка дискусия”, коментира д-р Стоева.

От една страна много се говори, че има конфликт на интереси в съдебната система, но от друга, няма нито един наказан магистрат в цялата страна, информира Дарик радио.

Членът на Висшия съдебен съвет обясни: "Един от проблемите е, че самият закон е малко объркан и носи определени противоречия. Имаме ситуации в страната, когато съдия разпитва своя брат като свидетел по наказателно дело от частен характер. Прието е, че няма конфликт на интереси, защото няма доказана облага”.

По думите й един от недостатъците на закона е, че той притиска магистратите с кратки срокове за подаване на декларации. „Подобни документи се входират и по други закони. Това е ненужно задължение, което достига д накърняване независимостта на магистрата”, категорична бе експертът.

През последните две години се наблюдава повишена гражданска активност по отношение на жалбите. „Голяма част от тях са анонимни, а според законодателството по никакъв начин не се дължи произнасяне. Анонимни жалбоподатели имаме и от Велико Търново”, допълни тя.

 

 

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес