Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Има ли липса на информация около случая "Боевски"?

26 октомври 2013, 13:03 часа • 23125 прочитания

Мистерията около връщането на Гълъбин Боевски в България от Бразилия лека полека се разплита.

Според информация на Нова телевизия на 13 февруари Бразилският върховен съд отхвърля молба на защитата на олимпийския ни шампион по вдигане на тежести. Точно месец по-късно обаче е задействана процедура за експулсиране на Боевски.

Експулсирането е административна процедура, по силата на която бразилското президентство спуска нареждане на бразилското министерство на правосъдието да „изгони” Боевски от страната. Тази процедура може да се приложи за всеки чужд гражданин, който е осъден за престъпление съгласно бразилското законодателство. Тя не означава опрощаване на наказанието, а замяна на сакнцията – например с мерки като обществено полезен труд.

Съгласно обаче едно международно споразумение - Международна конвенция за психотропните вещества, има основание Боевски също да бъде експулсиран. Възможно е именно по нейните разпоредби олимпийският ни шампион да се е върнал в България.

Според посланика ни в Бразилия Чавдар Николов външното ни министерство е осведомявано регулярно за развитието на случая „Боевски”. Защо обаче се получи това объркване в последните дни около именития ни щангист все още няма отговор. Самият Николов вече беше привикан обратно в България, за да даде обяснение по случая.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес