Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Д-р Иван Димитров излезе от ареста с думите: Не съм убиец!

06 март 2018, 12:45 часа
Реклама

Не съм убиец, трябваше или аз, или той. Така обясни действията си пловдивският рентгенолог д-р Иван Димитров, който днес (6 март) излезе от ареста, след като беше арестуван за убийството на влязъл в имота му крадец, предаде bTV.

Медикът каза, че е бил наръган на две места в крака.

През последните дни бяха организирани мащабни протести в негова подкрепа, а ВМРО лансира промени, свързани с неизбежната отбрана. Днес обаче от прокуратурата посочиха, че д-р Димитров е причакал рецидивиста Георги Джевизов (Жоро Плъха), стрелял е по него с незаконно притежаваното си оръжие и след това с приятел е опитал да прикрие случилото се.

Редица тиражирани информации – за спящи на горния етаж съпруга и деца, за съучастник на крадеца и т.н. бяха опровергани от обвинителите на база на разпитаните свидетели, записите от камери и експертизи.

По-рано по време на брифинг окръжният прокурор Румен Попов даде подробности във връзка с убийството на Жоро Джевизов. Според прокуратурата изстрелите и сблъсъкът са станали в двора на кооперацията, а не в жилището на д-р Иван Димитров.

"Към момента на извършения опит за кражба от страна на убития, в жилището на обвиняемия, намиращо се на втория етаж в град Пловдив, не се е намирала съпругата нито двете деца, а са живеели и живеят и понастоящем в с. Крумово. Това се установява от самите показания на съпругата на обвиняемия и от неговите обяснения, дадени пред адвокат. Не е имало какъвто и да е било съучастник на крадеца. Опитът за кражба в гаража в двора на кооперацията е извършен само и единствено от него - обяснява се от обвиненията на самия обвиняем, от иззетите записи видеокамери и показания на свидетели. Категорично е установено, че изстрелите и настъпилия сблъсък са станали в двора на кооперацията. Категорично се изключва жилището, което беше коментирано", заяви Румен Попов.

От прокуратурата уточниха, че след стрелбата лекарят звъни на свой приятел и го моли за помощ за заличаване на следите от местопрестъплението – събиране на кръв, събиране на гилзите, укриване на огнестрелното оръжие. Обвиняемият е направил пълни самопризнания за притежавания от него незаконен "Валтер", каза още прокурор Попов, цитиран от БГНЕС.

След като с приятеля му почистват, доколкото могат, местопрестъплението, има ново обаждане към приятел на обвиняемия, който укрива огнестрелното оръжие. Обвиняемият е отказал да съобщи на 112, заяви прокурор Попов. При последвалия първоначален разпит, лекарят е заявил пред органите на реда, че не знае за какво става въпрос. При претърсването на дома му са открити и други незаконни боеприпаси, уточниха още от окръжната прокуратурата.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес