Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съдът даде ход на първото дело срещу Васил Божков

05 юли 2024, 16:11 часа
Реклама

Първото дело срещу Васил Божков и още 9 подсъдими ще започне по същество през септември. Софийският градски съд (СГС) даде ход на т. нар. "хазартно дело", след като не откри съществени нарушения в обвинителния акт, предаде БНТ.

Първото заседание по делото е насрочено за 11 септември. 

Забраната за напускане на страната остава

Съдът прие за неоснователно искането на защитата да отпадне забраната обвиняемият да напуска страната. Според СГС на този етап е необходимо да бъде предотвратена всяка евентуална опасност Божков да се укрие извън България. Това решение може да се преразгледа, ако се установят обстоятелства, които налагат той да пътува в чужбина.

Още: Съдът отхвърли иск на финансовото министерство срещу Васил Божков

Бизнесменът е обвинен в подбудителство в съучастие с длъжностни лица от Държавната комисия по хазарта, които са допуснали да не се таксуват и да не се събират в пълен размер дължими такси по Закона за хазарта. Според прокуратурата вследствие на престъпната дейност са нанесени щети на държавния бюджет в размер на 559 739 164,70 лева, като са събирани много по-ниски такси.

На съд са предадени десет лица. Васил Божков, като организатор и ръководител на групата, а останалите девет - като участници в нея, част от тях в качеството на длъжностни лица от комисията по хазарта. Сред тях има и двама бивши председатели на държавния орган, както и съпругата на бизнесмена, посочи прокурорът по делото Ангел Кънев.

Още: Васил Божков: Може би да взема пак Левски

Съдът допусна братята Боян и Цветомир Найденови като граждански ищци по делото, но и двамата не се явиха на днешното заседание.

СГС постанови да се изискат от Народното събрание обсъжданията в бюджетна комисия за промените на чл. 33 от Закона за хазарта, както и стенограмите и изказванията на Менда Стоянова и др. членове на Комисията по хазарта.

Също така СГС прие, че от общо 270 свидетели по делото срещу Божков ще бъдат заличени 255 . Така, в съдебната зала ще свидетелстват само 15 души.

"Няма извършено престъпление, защото хазартните такси са плащани по закон", коментира Васил Божков пред журналисти, след делото. По думите му никой от подсъдимите не разбирал за какво е обвинен.

Божков каза още, че не познава хората от комисията по хазарта, които също бяха в съдебната зала. По думите му братята Цветомир и Боян Найденови, подали сигнал срещу него, са направили това, защото са завистливи, алчни, уплашени и изнудени.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес