Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Spotify отчете рекордна печалба

24 април 2024, 16:59 часа
Реклама

Гигантът в музикалния стрийминг Spotify обяви рекордни печалби в размер на над 1 млрд. евро след последното тримесечие – след година, в която ограничаваше разходи и освобождаваше служители.

Шведската компания увеличава потребителската си база от години, предлагайки на абонатите достъп до подкасти и аудиокниги. Тримесечната брутна печалба обаче идва за сметка на нереализираната прогноза за месечния брой на активните потребители.

Миналата година компанията съкрати 17% от служителите в опит да ограничи разходите. Главният изпълнителен директор на Spotify Даниел Ек заяви през декември, че около 1 500 работни места ще бъдат закрити като част от „значителни действия за рационализиране на разходите“, така че компанията да може да постигне целите си.

ОЩЕ: Spotify обяви кой е най-стриймваният изпълнител за 2023 г.

Технологичната компания се стреми да разшири дейността си в световен мащаб и да достигне 1 млрд. потребители до 2030 г. През настоящата седмица от там обявиха, че отново ще се посветят сериозно на тази мисия, като ще се харчат средства за привличането на нова аудитория.

„Ще върнем част рекламните разходи през годината“, заяви Ек. „Защото искаме да продължим да отчитаме растеж и видяхме, че в някои територии може да сме се отдръпнали малко повече.“

Силно представяне при подкастите

Снимка: iStock

По-голяма част от печалбите на Spotify идва от нейния бизнес с подкасти. Брутният марж нараства до 27,6% през тримесечието спрямо 25,2% година по-рано.

Компанията инвестира над 1 млрд. евро, за да изгради своя бизнес с подкаст, като в това число похарч стотици милиони долари за предавания като The Joe Rogan Experience.

„Бизнесът с подкасти изпитваше затруднения през миналата година, но сега е още един център за печалби за нас“, заяви Ек.

Тримесечните разходи на компанията са нараснали с 20% до 3,64 млрд. евро, при предварителни очаквания за 3,61 млрд. евро. Spotify вдигна цените, за да повиши приходите си и експериментира с различни абонаментни планове.

Снимка: iStock

В момента Spotify има 615 млн. потребители, малко под собствената ѝ прогноза за 618 млн. през тримесечието. Компанията си е поставила за цел да има 631 млн. потребители до средата на годината.

Броят на премиум абонатите обаче нараства с 14% през първото тримесечие до 239 млн., което съвпада с прогнозите.

От създаването си през 2006 г. Spotify инвестира огромни средства в разрастването на бизнеса и подсигуряването на ексклузивно съдържание. В платформата бяха преставени подкасти, създадени от Мишел и Барак Обама, както и от херцога и херцогинята на Съсекс.

ОЩЕ: Spotify прекрати договора на принц Хари и Меган Маркъл

Сделката с Хари и Меган е струвала на компанията 25 млн. долара, а преди изтичането ѝ през миналия юни двойката, предоставени само 12 епизода за две години и половина.

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес