Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

22 март - Световен ден на водата

22 март 2019, 08:15 часа
Реклама

На 22 март отбелязваме Световния ден на водата. В България 99.4% от населението е свързано с обществено водоснабдяване.

От 1993 г. 22 март се отбелязва като Световен ден на водата. 22 години по-късно този ден обединява вниманието на всички нации и го насочва към бъдещето. Защото водата е живот, припомня БГНЕС.

Темата на Световния ден на водата през 2019 г. е „Вода за всички! Всеки е важен!“, в съгласие с основния поет от страните ангажимент в Програмата на ООН за устойчиво развитие до 2030 г., с напредването на устойчивото развитие всеки трябва да има полза. А чрез мотото на тазгодишната кампания „Вода за всички! Всеки е важен!“ се акцентира, че правото на достъп до вода е основно човешко право и никой не трябва да бъде забравен при осигуряването на свободен и лесен достъп до питейна вода, без опасност от замърсяване.

Една от Целите за устойчиво развитие (SDG 6) включва осигуряване на достъп до питейна вода и устойчиво управление на водните ресурси до 2030 г. Днес милиарди хора по света все още са лишени от достъп до този широко разпространен, жизнено необходим природен ресурс, прясната вода и ежедневно се борят за своето оцеляване и развитие.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес