Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лесен, по-лесен, най-лесен начин за премахване на петна от бели дрехи

13 юни 2024, 20:30 часа
Реклама

Белите дрехи винаги са били символ на елегантност и стил, подходящи за всякакви случаи и лесно съчетаеми с останалата част от гардероба. Независимо дали става дума за бяла риза, тениска или зимно яке, те добавят нотка свежест и чистота на всяко облекло. За съжаление, белите дрехи са и изключително податливи на петна, които лесно могат да ги направят непривлекателни и трудни за поддържане. Но не се тревожете – има начини да се справите с тези упорити петна и да върнете блясъка на любимите си бели дрехи. Нека разгледаме четири ефективни метода за премахване на най-често срещаните петна.

Реклама

7 гениални трика за справяне с петната по дрехите

Петна от пот или дезодорант

Лимонена киселина

Петната под мишниците могат да бъдат истинско предизвикателство, особено ако са от дезодорант или пот. Лимонената киселина е чудесен съюзник в борбата с тези петна. За да се справите с тях, намокрете петното и поръсете с лимонена киселина. Втрийте добре и оставете да действа за няколко часа. Киселината ще изсмуче петното от тъканта, след което можете спокойно да изперете дрехата в пералнята.

Сол и сода за хляб

За жълтите петна от пот, солта и содата за хляб са отлични решения. Разтворете сол във вода и с помощта на кърпа разтрийте петната. Ако петната са по-упорити и жълтеникави, направете паста от сода за хляб и вода, нанесете я върху петното и оставете да действа няколко часа. Содата попива жълтите петна и възвръща блясъка на тъканите.

петно, бели дрехи

Цветни петна върху белите дрехи

Аспирин

Аспиринът може да се окаже истински герой в премахването на цветни петна от белите дрехи. Натрошете една таблетка аспирин на прах и я смесете с малко вода, за да получите каша. Нанесете я върху предварително намокреното петно и втрийте добре. Оставете да престои поне час-два, след което изперете дрехата. Аспиринът ще избели тъмните петна и ще върне чистотата на дрехите ви.

Петна от кафе

Оцет и кастилски сапун

Кафето е неразделна част от сутрешната ни рутина, но петната от него върху белите дрехи могат да бъдат кошмар. Смесете една лъжица оцет и една лъжица течен кастилски сапун и нанесете върху петното. Оставете да престои около час, след което поръсете със сода за хляб. Тази комбинация действа безотказно и ще ви помогне да се отървете от петната от кафе.

Как да премахнем жълтите петна от белите дрехи веднъж завинаги?

Петна от червено вино

Водороден пероксид и лимонов сок

Червеното вино е сред най-упоритите петна, които можете да срещнете върху белите си дрехи. За да се справите с тях, смесете четвърт чаша водороден пероксид с няколко капки лимонов сок или масло от лимон и нанесете върху петното. Оставете сместа да действа и, ако е необходимо, повторете процеса. Тази комбинация ще ви помогне да премахнете дори най-упоритите петна от червено вино.

Белите дрехи са стилен избор, но поддръжката им може да бъде истинско предизвикателство, особено когато се сблъскаме с упорити петна. Въпреки това, с малко усилие и правилните методи, можем да върнем блясъка и чистотата на любимите си бели облекла. Опитайте някои от нашите съвети и трикове – те са лесни, ефективни и екологични.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес