Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да почистите тава за печене от мазнина и загоряла храна

13 юни 2024, 21:22 часа
Реклама

Тавата за печене е един от най-често използваните кухненски предмети, така че не е изненадващо колко бързо домакините се уморяват да правят магии, за да почистят мазнината, полепнала върху тавата с импровизирани или химически средства. Никакво почистване и накисване, нека бъдем честни, няма да премахне напълно изгорелите остатъци. Понякога е време да оставите сапуна и водата настрана и да потърсите нови методи за премахване на запечената мазнина, така че преди да хвърлите мръсните тави за печене, опитайте тези методи за почистване.

Реклама

Сода бикарбонат и оцет

Напълнете мивката с гореща вода и смесете равни части сода за хляб и бял оцет (около половин чаша от всеки), след което изсипете сместа във водата.

Потопете тавата за печене в сместа и я оставете да кисне от 30 минути до един час.

Намажете тавата за печене с течност за миене на съдове и старателно я разтрийте по цялата повърхност с грапавата страна на гъбата. Изтъркайте с кръгови движения, за да избегнете забележими драскотини (въпреки че малки драскотини все още могат да се появят, бъдете предупредени).

Съвети за почистване на силно загорели съдове

След като изтъркате тигана старателно, измийте го на ръка със сапун и вода, за да премахнете миризмата на оцет, и го подсушете веднага, за да предотвратите образуването на ръжда.

Пероксид и сода за хляб

Вземете назаем водороден прекис от аптечката си за най-ефективния метод за почистване на мръсни тави за печене. Трябва да се отбележи, че този метод вероятно няма да работи върху тава с незалепващо покритие.

Започнете със смесване на сода за хляб и водороден прекис в чаша, докато се образува паста.

Разпределете сместа върху повърхността на тавата за печене и оставете за 2-3 часа.

Използвайте най-меката гъба, за да избършете пастата и не прибягвайте до грубо търкане.

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес