Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лондон ще бори замърсяването с по-скъпо паркиране

26 юни 2023, 15:11 часа
Реклама

Борбата срещу замърсяването става все по-важна и този път Великобритания или по-скоро столицата Лондон, активно се адаптира към новите изисквания на времето. Прогресивната система за паркиране, въведена в града, е поредната стъпка в тази посока.

Тази система за платено паркиране има гъвкави тарифи, които зависят от емисиите на въглероден диоксид и вида на двигателя на автомобила. Собствениците на по-стари автомобили, които отделят много вредни емисии, ще трябва да плащат значително повече, докато собствениците на електрически превозни средства имат право на отстъпки, докато дизеловите автомобили се таксуват допълнително.

Минималната ставка за час паркиране вече е 6,3 паунда. В случая приложения за плащане на паркинг могат лесно да вземат предвид регистрационните данни на превозното средство и съответните нива на емисии на CO2 въглероден диоксид. Собствениците на най-старите и най-неблагоприятни за околната среда автомобили ще бъдат принудени да плащат двойно повече от обичайната сума, до – до 13,23 лири на на час за паркиране.

Прогресивната тарифна система се планира да бъде въведен в няколко райони на централен Лондон. Въпреки че има известно несъгласие сред населението, тази стратегия за постепенно намаляване на въглеродните емисии като цяло и преминаване към нулеви емисии до 2030 г. ще бъде наложена. Властите смятат, че увеличението на цената на паркирането ще насърчи гражданите да използват по-екологични видове транспорт.

 

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес