Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да увеличите живота на спирачните дискове на автомобила

04 септември 2024, 09:37 часа • 4822 прочитания

Всеки автомобил е оборудван с голям брой консумативи, които трябва да се сменят от време на време. Тази процедура трябва да се извърши съгласно установените правила, но като се вземат предвид редица фактори - като стила на шофиране, например. Списъкът с такива детайли включва спирачни дискове, чиято подмяна струва солидна сума. Има обаче начини за значително увеличение на техния експлоатационен живот.

Още: 5 критични грешки при спиране

Тъй като дисковете са скъпи и тяхната подмяна също изисква значителни разходи за труд за специалист, много шофьори се чудят как да удължи живота на тези елементи. На практика това не е трудно, ако следвате редица препоръки. По-специално, първата стъпка е да забравите за агресивното шофиране и съпътстващото го прекомерно натоварване на спирачната система. Така че ще трябва да сменяте по-често не само накладките и дисковете, но и други елементи на шасито.

Навременната смяна на спирачните накладки също е от особено значение. Не трябва да чакате тези елементи да бъдат напълно изхабени, тъй като има риск от повреда на диска. Същото може да се каже и за навременната поддръжка на спирачните бутала, тъй като те също може да причинят повреда на спирачния диск, което ще доведе до неочаквани разходи.

Още: Какво да направите, ако воланът започне да тресе в движение

Важно е също така да се обърне внимание на избягването на дълбоки локви. През есента и особено през пролетта, поради изобилието от валежи и вода на пътното платно, именно дисковете страдат най-много. Самите шофьори често допринасят за преждевременната повреда на елементите, като натискат педала на спирачката до пода веднага след преминаване през друго водно препятствие. По този начин се гарантира нарушаване на геометрията на дисковете. В резултат на това по-нататъшното безопасно движение с кола ще бъде невъзможно.

През зимния сезон е много важно да дадете време на задните дискове да се охладят и изсъхнат, преди да задействате ръчната спирачка. Това отнема не повече от 2-3 минути. В противен случай има голяма вероятност накладките да замръзнат към дисковете. Също така, шофьорът трябва винаги да избира място за паркиране разумно, така че да няма дълбока локва на спирката на превозното средство. Оставянето на спирачните дискове във вода за дълго време не е допустимо, тъй като тогава може да се получи деформация.

Как да разпознаете, че една кола е „убита“ от каране

Също така трябва да се обърне внимание на навременната подмяна на тези елементи и избора на подходящи части. Препоръчително е да ги смените, когато дисковете се износят, приблизително на 100 000- 150 000 километра. Струва си да закупите висококачествени спирачни елементи от надеждни производители, което гарантира не само безопасност, но и дълъг експлоатационен живот. Изобщо не трябва да пестите от дискове, тъй като животът на водача и всички присъстващи в колата често зависят от тяхното състояние.

 

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес