Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Засега "Дунарит" се отърва от държавата

31 август 2017, 11:54 часа • 4100 прочитания

В специално съобщение до медиите, Съветът на директорите на русенското оръжейно предприятие "Дунарит" обяви, че са погасени задължения от 50 млн. лева към Държавната консолидационна компания.

В писмото се посочва изрично, че министърът на икономиката Емил Караниколов е осигурил изкупуването на задълженията от "редица мними кредитори с неясни намерения". Задълженията обаче са платени "със собствени средства от търговска дейност".

Досега "Дунарит" не е искало да плаща, защото дългът му от 50 млн. лева, който е към КТБ, е бил прехвърлян с цесии на различни офшорни компании. Най-значимата такава е била "Виафот Лимитид", която е свързвана с депутата от ДПС Делян Пеевски.

Погасяването на тези задължения на "Дунарит" обаче не е единствената новина от предприятието. Оказа се, че има промяна в начина му на управление. Каква е тя - научете в Expert.bg.

Проблемът с дълговете обаче не е единственият - върху акциите на русенското оръжейно предприятие има запор, заради искане на Комисията за незаконно придобито имущество (комисията "Кушлев") за одържавяване на 91% от акциите на "Дунарит".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес