Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Финансовият министър: Промените по ПВУ трябва да бъдат пратени най-късно до 20 октомври

27 септември 2024, 15:00 часа • 249 прочитания

Промените по Плана на възстановяване и устойчивост трябва да бъдат изпратени най-късно до 15 – 20 октомври, за да успее Европейската комисия (ЕК) да ги приеме и България да не загуби средства. Това обясни на брифинг след заседанието на Министерския съвет служебният министър на финансите Людмила Петкова.

По думите и ЕК се нуждае от време, от вътрешно съгласуване, както и Съветът, като това отнема около два месеца.

Петкова обясни, че предложенията за промени в плана са свързани с някои инвестиции, които не могат да бъдат изпълнени в срока на плана - до август 2026 г. По думите й предложенията са да бъде насочен финансов ресурс към проекти, които имат по-голямо национално значение и могат да бъдат изпълнени.

Още: Има напредък по предоговарянето на Плана за възстановяване

Двете проекторешения 

"Бяха внесени два проекта на решения в парламента. Първото решение е свързано с Пътната карта за климатична неутралност и е по отношение на второто плащане по националния план за възстановяване и устойчивост", уточни Петкова, цитирана от БТА.

Тя припомни, че България е единствената страна от ЕС, която е получила само първо плащане по плана.

Петкова подчерта, че второто плащане, входирано през 2023 г., не е изплатено, тъй като е свързано с определени реформи. Пътната карта е част от тях. При неприемането на пътната карта финансовата корекция ще бъде 266 млн. евро, което представлява повече от 30 на сто от заявеното второ плащане в размер на 653 млн. евро, посочи Петкова.

Още: До края на септември: България предлага на ЕК предоговаряне по ПВУ заради въглищните централи

За второто проекторешение тя каза, че с него се дава мандат на служебното правителство да продължи преговорите с ЕК. България няма глава Repower, а средствата по нея са 479 млн. евро. "Това беше идеята - парламентът да даде мандат на служебното правителство да продължи преговорите, както и приемането на глава Repower да бъде факт до края на 2024 г.", обясни Петкова.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес