Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Краят на "Северен поток 2": Тайни документи показват - точно преди Путин да нападне Украйна

10 юни 2024, 21:00 часа
Реклама

Коледа 2021 година беше добре дошъл празник за мнозина от бизнеса в Берлин. За много германски политици бе останала назад изтощителна предизборна кампания, след това предварителни разговори и накрая тежки преговори, за да има управляваща коалиция. Робърт Хабек от Зелената партия, който стана новият министър на икономиката, също искаше няколко дни почивка. Вместо това той прекарва Коледа у дома във Фленсбург, подреждайки дебела купчина документи. И това, което открива в тях, е "политическа бомба". Поне така пише в имейл до най-близките си колеги в 18:50 ч. на 25.12.21.

Реклама

Имейлът на Хабек е част от огромен брой документи, свързани с развитието и смъртта на проекта "Северен поток 2", до които известната германска медия Süddeutsche Zeitung успя да получи достъп и да прегледа. Документите показват колко усърдно са работили две големи коалиции, водени от канцлера Ангела Меркел, за да реализират тръбопровода, който винаги са подчертавали пред външния свят, че е чисто частен проект. Както никой друг проект, газопроводът е доказателство, че германските политици са преценили погрешно Русия на Владимир Пуъин. И писмото на Хабек бележи началото на последната стъпка - рязка промяна на курса.

Фокусът в материала на Süddeutsche Zeitung е върху коледното четиво за новия министър - доклад от 57 страници за въздействието на новия газопровод върху сигурността на доставките. Без това експертно заключение той не може да бъде въведен в експлоатация, тъй като то е задължително основание за неговото сертифициране от германските регулаторни власти.

Още: Полша крие ключови доказателства за взрива на "Северен поток"?

Германското министерство на икономиката предава газопровода на съответната регулаторна агенция точно два месеца по-рано: 26 октомври, 2021 година, е последният ден, в който последното правителство на Ангела Меркел все още формално беше на власт. Това е, което прави откритието на Хабек толкова вълнуващо. "Докладът прилича на самоизпълняващо се пророчество", пише Хабек на своите колеги. На места съдържа "почти неволно комичен език", съгласно неговите думи. "Не вярвам, че това ще потвърди сигурността на доставките", смята новият германски министър на икономиката.

Хабек вече е обособил две дузини въпроси, които прикачи към писмото. "Защо геополитическата ситуация да не бъде включена в оценката на проекта", пита той. Или: "До каква степен може да се преосмисли ситуацията през зимата на 21/22?". Германските хранилища вече са с изключително ниски нива на запълване, а цената на газа се е повишила рязко, отчасти защото Русия е отрязала краткосрочните доставки.

Министерството на икономиката при предшественика на Хабек Петер Алтмайер все пак прави извод, че "няма достатъчно доказателства за конкретна заплаха за сигурността на доставките на газ", ако газопроводът бъде сертифициран. Това дори "ще подобри ситуацията с предлагането", съгласно оценката на социалдемократа-министър и експертите му. Министерството отхвърля всички възражения, например от Полша, Литва и Украйна, а руската държавна компания "Газпром" също не повдига въпроси. Във всеки случай "към този момент няма информация за обстоятелствата, които да доказват с разумна степен на сигурност, че това е политически контролиран проект". сочи последният икономически министър в управление на Меркел. Хабек отбелязва: "Звучи много тревожно! Факт ли е, че липсата на достатъчно твърди доказателства не застрашава ли сигурността на доставките?"

"Северен поток 2": Обратът

СНИМКА: Getty Images

Консултациите започват в германското икономическо министерство през първата седмица на новата 2022 година. Служителите съставят таблици за вноса от Русия. И всички числа сочат спад. Германската газова индустрия също категорично възразява срещу забавяне на пускането в експлоатация на газопровода. Сертифицирането от Федералната мрежова агенция вече е в застой: агенцията изисква операторската компания да бъде организирана в съответствие със законодателството на ЕС, а не като Nord Stream 2 AG, в съответствие с швейцарското законодателство. Така министерството печели време.

Още: Кой взриви "Северен поток": На фокус излезе конкретен украински офицер

В началото на февруари на работа са привлечени юристи от консултантската компания Ernst & Young. Те трябва да разберат дали и при какви обстоятелства октомврийският одитен доклад може да бъде ревизиран. "Какви събития (да се вземат предвид) могат да бъдат свързани с отнемането на лиценз? Моля, дайте конкретни предложения", е един от зададените от ведомството на Хабек въпроси. Това не е празен въпрос.

Изграждането на газопровода вече е струвало около 9,5 млрд. евро. Следователно всяко отменяне трябва да се извършва по начин, който не подвежда федералното правителство на отговорност. Юристите обаче не виждат това като голям проблем. "Според нас все още е възможно да оттеглим доклада или да променим съдържанието му", заключват те след 10 дни.

Към този момент министерството вече има готовност да дръпне спирачката за "Северен поток 2". На 16 февруари един от служителите на Хабек изпраща на ръководството проект с претекст за спиране на проекта. "В случай на краткосрочна ескалация на ситуацията между Руската федерация и Украйна е изготвен следният проект (...)", се казва в него. Съдържанието на проекта е много стегнато. "С настоящото оттеглям изявлението от 26 октомври, 2021 година", се казва накратко. Поради "последните геополитически събития" имаше нужда от корекция. Това обаче засега остава тайна.

Сутринта на 22 февруари, 2022 година моментът е настъпил. Ден преди това Кремъл призна двете самопровъзгласили се народни републики - Донецка и Луганска, и конфликтът ескалираше окончателно. "Министърът току-що поиска процесът на отмяна на проекта да започне незабавно. Бихте ли могли да инициирате този процес и да ме уведомите кога ще бъде завършен? Имаме нужда от яснота до 11 часа сутринта", гласи имейл от кабинета на Хабек.

Така и става два дни преди началото на руската инвазия в Украйна. На този ден Хабек ще направи първото си посещение в Северен Рейн-Вестфалия. По обяд той ще говори пред медиите и ще обясни временното спиране на лиценза. "Когато реалността се промени“, казва той, "и нейната оценка трябва да се промени". 

Малко преди това германският канцлер Олаф Шолц вече обяви решението си в Берлин, а преди по-малко от 4 месеца той участва в координирането на строителството на газопровода. Проектът беше закрит в последния момент.

Още: Втори взрив като "Северен поток": Разследва се какво стана с финландски газопровод

Автор: Майкъл Баухмюлер, за Süddeutsche Zeitung

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес