Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Георги Марков: След решението на Конституционния съд, в България вече може всичко

09 юли 2013, 18:04 часа

България имаше два начина да излезе от кризата, в която е изпаднала. Единият беше Конституционния съд да касира изборите, а другият е - да ги касират гражданите. Това заяви пред Агенция „Фокус” бившият конституционен съдия Георги Марков, който консултира ПП ГЕРБ в искането им за касиране на изборите за 42-ро Народно събрание.

Реклама

„Аз считам, че Конституционният съд имаше всички основания, да обяви за незаконни изборите, не само заради нарушаване на изборния закон, а заради нарушаването на самата Конституция, която има пряко действие. Поради това, че в една правова държава, са нарушени свободните права на гражданите, свободно да формират политическа воля, да имат свобода на мисълта и свобода на съвестта. Това са изрични текстове на нашата Конституция, която има пряко действие. Разбира се, да се касират изцяло едни избори, се изисква голям кураж, какъвто конституционните съдии явно нямат. Тяхното решение обаче има много голям смисъл. То означава, че в България, в предизборния ден, гражданите съвсем спокойно могат да изпълнят пространството пред Народното събрание до „Плиска”, и в предизборната нощ да реват с всичка сила „Долу БСП”, „Долу ДПС”, или кой - каквото намери за добре. С други думи, след това решение на Конституционния съд, в България вече може всичко”, каза Георги Марков.

По думите му - то показва, че българският конституционен модел е тотално изчерпан. „Имунната система на българската демокрация е сведена до нула и държавата е в очевиден конституционен и институционален хаос. Аз поздравявам ГЕРБ за това, че независимо, че е победила партия, тя сезира Конституционния съд, тъй като от едно такова решение на съда, могат да се изведат и поуки. Поздравявам ги за поведението да напуснат парламента, и да са извън него, защото, противно на разпоредбите на Конституцията на Република България, че никоя партия не може да си присвои народният суверенитет, трите партии, които сега са в парламента, се опитаха да направят това, и се опитаха да подменят резултата от изборите”, каза Георги Марков.

Виктория Пенева
Виктория Пенева Отговорен редактор
Новините днес