Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Почина една от най-големите легенди на баскетбола и НБА

12 юни 2024, 17:46 часа
Реклама

Зад Океана“ е рубрика на Actualno.com с автор Бойко Димитров, посветена на най-интересните събития в американските спортове.

Реклама

 

Феновете на баскетбола по света потънаха в скръб, след като една от най-големите легенди на спорта е починал днес. Става въпрос за бившия състезател и ръководител на Лос Анджелис ЛейкърсДжери Уест. Бившият гард си е отишъл от този свят на 86-годишна възраст. Медиите в САЩ съобщиха, че 9-кратният шампион на Националната баскетболна асоциация е починал в съня си в своя дом.

Уест е прототипът на съвременното лого на НБА

Джери Уест е един от най-легендарните баскетболисти в историята. Гардът, който е прототипът на настоящото лого на НБА, прекарва цялата си кариера в Лос Анджелис Лейкърс. С „езерняците“ той печели титлата през 1972-ра като играч. През 1960-та пък взима златен медал от Олимпийските игри в Рим с националния отбор на САЩ. Уест завършва кариерата си с отбелязани 25 192 точки, или по 27.0 на мач. Също така прави 6238 асистенции.

Печели осем титли след края на състезателната си кариера

След края на състезателната си кариера, между 1980-та и 2000-та, Уест триумфира с титлата в НБА още шест пъти – като скаут, треньор и генерален мениджър на Лос Анджелис Лейкърс. Той печели отличието още два пъти, но този път с отбора на Голдън Стейт Уориърс, предвождан от суперзвездата Стеф Къри. През 2015-та и 2017-та Джери Уест е съветник в състава на „воините“.

Джери Уест остава завинаги в сърцата на феновете

Джери Уест е участник в 14 „Мача на звездите“ в НБА. Той е най-полезен играч на финалите през 1969-та. Година по-късно е лидер по отбелязани точки, а през 1972-та – по направени асистенции. Неговият номер 44 е изваден от употреба от Лос Анджелис Лейкърс. Джери Уест е част „Залата на славата“ на баскетбола.

Поклон пред паметта му!

Автор: Бойко Димитров

ОЩЕ от "Зад Океана": След само един сезон: Сакраменто разкарва Везенков, българинът чака трансфер

Бойко Димитров
Бойко Димитров Отговорен редактор
Новините днес