Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Закана: Китай плаши да осуети със сила независимостта на Тайван

02 юни 2024, 10:30 часа
Реклама

Китайският министър на отбраната Дун Дзюн предупреди, че армията е готова „със сила“ да предотврати независимостта на Тайван.

Неговото послание беше отправено на годишния форум за сигурност в Сингапур.

„Винаги сме били отворени за обмен и сътрудничество, но това изисква и двете страни да се срещнат по средата“, заяви Дзюн в рамките на диалога Шангри-Ла и срещата му с министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин. Още: Търговска война: Китай отмени преференциални мита за стоки от Тайван

Дзюн и Остин разговаряха повече от час в луксозния хотел, в който се провежда форумът, на който присъстват служители в областта на отбраната от цял свят. През последните години форумът се разглежда като барометър на отношенията между САЩ и Китай.

След срещата Остин заяви, че телефонните разговори между американските и китайските военни командири ще бъдат възобновени „през следващите месеци“, а Пекин приветства „стабилизирането“ на отношенията в областта на сигурността между страните. Още: Китай атакува Тайван с хиляди търговски кораби?

Тазгодишният диалог Шангри-Ла се случва една седмица, след като Китай проведе военни учения около Тайван и предупреди за опасността от война след встъпването в длъжност на президента Лай Чинг-те, когото Пекин определи за „опасен сепаратист“.

„Китайската народноосвободителна армия винаги е била неразрушима и мощна сила в защита на обединението на родината и тя винаги ще действа решително, за да ограничи независимостта на Тайван и да гарантира, че той никога няма да успее в опитите си“, заяви Дзюн на форума.

„Всеки, който се осмели да отдели Тайван от Китай, ще бъде разбит на парчета и ще понесе собственото си унищожение“, предупреди той. Още: Ракети поразяват най-важните градове в Тайван: Китай публикува симулация (ВИДЕО)

По отношение на Южнокитайско море, за което Китай претендира, министърът предупреди за „граници“ на сдържаността на Пекин.

„Китай показва достатъчна сдържаност пред нарушаването на правата и провокациите, но това има граници“, каза още Дун Дзюн.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес