Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Google и богаташ №1 в Азия пускат на най-достъпния смартфон

01 ноември 2021, 18:27 часа
Реклама

Онлайн гигантът Google и най-богатият човек в Азия Мукеш Амбани откриха в понеделник в Индия предварителни поръчки за смартфон, обявен за най-достъпния в света, като се включиха в надпреварата за навлизане на бързо развиващия се пазар на достъпни за широк кръг от хора продукти.

Реклама

През юли миналата година конгломератът на Амбани Reliance Industries обяви, че ще си партнира с Google, за да пусне на пазара 4G смартфон, конкурирайки се с китайските и южнокорейските производители, които вече имат силни позиции в южноазиатската страна.

JioPhone Next ще предлага съдържание на 10 индийски езика, а цената му е 6400 рупии (87 долара), като клиентите ще могат да внесат първоначална сума от 1 999 рупии (27 долара), а останалата част ще се изплаща на вноски.

Амбани заяви в изявление, че телефонът е "революционно устройство", което ще "даде възможност на обикновените индийци... и ще изведе цифровите им пътешествия на следващото ниво".

Но анализаторите на Emkay Global Financial Services Навал Сет и Сонали Шах заявиха в бележка, че в момента цената все още не е "достатъчно изгодна за (масите)".

Те заявиха, че телекомуникационното подразделение Reliance Jio е намалило многократно цените на предишните телефони, "което е ускорило приемането им".

"Смятаме, че има възможност да направи същото чрез различни промоционални схеми, ако продажбите не отговарят на очакванията", добавиха те.

Jio е най-големият оператор на мобилни мрежи в Индия с 398,3 млн. абонати, като при стартирането си през 2016 г. преобърна пазара с безплатни разговори и изключително евтини данни.

Пускането на новия телефон на пазара е в навечерието на Дивали, индуисткия фестивал на светлините, който се провежда по-късно тази седмица и който традиционно е най-големият период за пазаруване през годината в Индия.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес