Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Американски бомбардировач B-52 с хиперзвукова ракета се появи в Гуам и вся паника в Китай (ВИДЕО)

02 март 2024, 21:34 часа
Реклама

Военновъздушните сили на САЩ показаха снимки на бомбардировач Boeing B-52H Stratofortress, снабден с хиперзвукова ракета AGM-183A ARRW, по време на тренировка в стратегическата си база Андерсън на остров Гуам в Тихия океан. Трябва да се отбележи, че това публично показване на ARRW се случва въпреки факта, че миналата година ВВС на САЩ обявиха намерението си да спрат програмата заради неуспешни тестове. Това повдига нови въпроси относно все по-неясното бъдеще на това хиперзвуково оръжие.

Реклама

Според наблюдатели, появата на тези снимки "е демонстрация на сила от страна на САЩ в тихоокеанския регион и може да бъде сигнал за Китай и други потенциални врагове", пише The War Zone.

Снимките бяха пуснати заедно с кратка новина от ВВС, че става дума за "обучение за запознаване с хиперзвуково оръжие", провело се в американската база на 27 февруари. На една от снимките може да се види и серийният номер на ракетата AR-AUR-005.

Още: Путин обича да се хвали с хиперзвуковите си ракети, но арестува специалистите в сферата

ARRW се състои от два основни компонента: хиперзвуково плъзгащо се превозно средство в носа и голям ракетен ускорител, посочва изданието. Ракетата носител ускорява целия този апарат до оптималната скорост и височина, след което ракетата-планер започва да се "плъзга" към целта с хиперзвукова скорост. През март 2023 г. ВВС на САЩ обявиха намерението си да спрат програмата ARRW и да изместят приоритетите в разработването на хиперзвукови оръжия към програмата за хиперзвукови крилати ракети (HACM). По-рано се очакваше ARRW да стане първото действащо хиперзвуково оръжие на САЩ, но тестовете през 2021, 2022 и 2023 година дадоха нееднозначни резултати.

САЩ пак отмени тест на хиперзвуковото си оръжие. Защо?

САЩ проведе успешен тест, свързан с разработката на хиперзвукови оръжия

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес