Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

32-ма убити и 81 ранени при стрелба на възпоменателно събитие в Кабул

07 март 2020, 18:40 часа • 1943 прочитания

Въоръжени екстремисти убиха най-малко 32 души, след като откриха огън по събиране в столицата на Афганистан КабулОколо 81 души също бяха ранени и броят на загиналите може да се увеличи, заяви говорител на правителството, пише БГНЕС. Това е първата голяма атака в столицата, откакто САЩ постигнаха споразумение с талибаните за поетапно изтегляне на американските войски.

Абдула Абдула - висш афганистански политически лидер - присъстваше на възпоменателното събитие заедно с други ключови политически фигури, но се измъкна невредим. Сбирката била за отбелязване на 25-годишнината от смъртта на Абдул Али Мазари, който беше убит през 1995 г., след като беше заловен от талибаните. Отговорност за нападението пое „Ислямска държава“, докато талибаните, които бяха отстранени от властта от ръководените от САЩ войски през 2001 г., отрекоха участие почти веднага.

Припомняме, че няколко души бяха убити при подобно нападение при същото възпоменание миналата година, за което терористичната група пак заяви, че е извършена от бойците й. Телевизия Tolo News показа кадри на живо на хора, тичащи за прикритие, на фона на чуваща се стрелба. Афганистанските сили за отбрана продължиха да се бият срещу нападателите през целия ден, като най-накрая обезопасиха района. За да с случи това обаче се наложи да убият около 3-ма екстремисти в късния следобед, съобщи говорителят на министерството на вътрешните работи Насрат Рахими.

Президентът на Афганистан Ашраф Гани написа в Туитър, че нападението е „престъпление срещу човечеството и срещу националното единство на Афганистан“.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес