Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой ще грабне приза „Спортист на годината“ за Асеновград

15 декември 2016, 11:47 часа • 1676 прочитания

Тази вечер обявяват кой е „Спортист №1 на Асеновград за 2016 г.” Наградите на най-изявените и постигнали най-добри резултати през годината спортни деятели ще бъдат връчени на тържествена церемония.

Номинациите са изчислени според завоюваните успехи и разпределени в различни категории. Освен традиционият приз за „Спортист №1“, сред „10-те най-добри спортисти” на община Асеновград, с награди ще бъдат удостоени и „Най-проспериращ млад състезател”, „Треньор на годината”, „Отбор на годината” и „Спортно събитие в Асеновград за 2016 г.”.

Връчен ще бъде и приз „За популяризиране на асеновградския спорт”. Право да гласуват и номинират в класацията имаха представителите на лицензирани спортни клубове, осъществяващи дейността си на територията на асеновградска община, както и журналисти. В гласуването се включиха общо 16 спортни клуба и трима представители на медии. Сред номинираните за „Спортист №1 на Асеновград“ е миналогодишният носител на приза щангистът Васил Господинов.

През отминаващата вече година той защити спечелената титла и името на града, като се класира 6-ти на Европесйкото първенство по вдигане на тежести за мъже в Норвегия. Кандидат за първото място е и състезателят по шинкиокушин Георги Терзиев. Той прослави името на Асеновград тази година със спечелени три злата и един бронзов медал от състезание в Швейцария, както и от различни национални първенства, провели се в Димитровград, Севлиево и Бургас. Номиниран в борбата на първенците е Венцислав Панжилов – състезател по кик-бокс в категория до 79 килограма, който грабна първо място на държавното първенство в Шумен и второ – в Каварна. Класирани в битката за приза са и други спортисти от Асеновград, сред които Димитър Кумчев – участник в Олимпийските игри. В списъка с достойните имена липсва това, на Станимира Петрова, която също зарадва съгражданите си, спечелвайки квота за Олимпиадата.

За „Отбор на годината“, според постиженията, в класацията се състезават четири тима: волейболните клубове на Асеновград и Тополово; баскетболният за кадетки до 16 г. и футболният „Асеновец-2005“ за юноши младша възраст. В категорията за „Спортно събитие на 2016 г.“ са включени ежегодно провежданият Ултрамаратон „Персенк Ултра“, републиканските първенства по спортни танци и вдигане на тежести, Национална купа по шинкиокушин „Асенова крепост“ и други.

Част от номинираните за “Треньор на годината“ са Петко Чирпанлиев /шинкиокушин/, Дойка Апостолова /спортни танци/, Неделчно Чепаринов, който е обявен за №1 сред шахматните треньори на България, и други. В категорията „Най-проспериращ млад състезател на община Асеновград“ за 2016 г. за първото място ще се бори тенисистката Габриела Георгиева. Тя е шампион в 10 национални турнира при 8-годишните и 10-годишните и е спечелила пет класирания в призовата тройка на национални турнири.

Сред номинираните е и Атанаска Томова, заслужила 2-ро място на състезание по каяк в едноместно кану на трасе 500 метра от държавно индивидуално първенство за момичета. Таекуондистът Борислав Евстатиев също е сред кандидатите за „Най-проспериращ млад състезател“ със своя сребърен медал от спаринг за деца до 40 килограма на държавно детско първенство.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес