Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вашингтон не пуска руски депутати за Общото събрание на ООН

24 септември 2019, 16:20 часа • 2367 прочитания

Руското външно министерство изрази възмущение, че Съединените щати не издадоха визи на руските парламентаристи, които е трябвало да летят за сесията на Общото събрание на ООН, предаде РИА Новости. 

По-рано председателят на комисията по външни работи на Съвета на федерацията Константин Косачов заяви, че не е получил разрешение и няма да може да дойде в Ню Йорк, както беше планирано. По-късно се появи информация, че още няколко руски депутати не са допуснати в Съединените щати.

„Това е скандален пример за неуважение от страна на Съединените американски щати към членове на ООН, както и за неизпълнение на задълженията си като страна, домакин на световната организация“, коментира говорителят на външното министерство Мария Захарова.

Американската страна цитира технически затруднения, а също така упреква руснаците за късното подаване на документи.

"Това не е така. Документите бяха подадени по времето, посочено от самите американски дипломати. Документите, които бяха предадени за обработка по-рано (няколко месеца преди заминаването), бяха върнати с формулировката "подадохте ги много рано“. Нещо при тези момчета въобще не работи", отбеляза Захарова.

Тя подчерта, че това е „пореден акт на пренебрегване на правата на суверенните държави и международните организации“.

„Неспособността да изпълним по някакъв начин нашите международни правни задължения ще бъде централната тема на разговора на Лавров с Помпео в Ню Йорк“, заключи тя.

Заместник-посланикът на САЩ беше извикан в руското външно министерство за обяснения, където му бе връчена протестна нота.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес