Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще остане ли Европа без реколта?

27 април 2020, 07:30 часа

Пандемията на коронавирус временно спаси Европа от нахлуването на нелегални имигранти и веднага превърна победата в проблем. Оказа се, че европейците отдавна са забравили как самостоятелно да се занимават със земеделие, прехвърляйки тази досадна и нископлатена работа на плещите на чуждестранните сезонни работници. Сега, когато границите са затворени и в повечето страни от ЕС няма хора, който да искат да събира ягоди, череши, артишок и други зеленчуци и плодове, перспективата за загуба на реколтата се увеличи в пълен растеж. Ще успеят ли европейците да се измъкнат от трудната ситуация, коментира руският вестник "Известия" в своя статия, предоставена от агенция Фокус.

Реклама

Не е тайна, че през последните няколко десетилетия цялата груба работа в селскостопанския сектор на повечето страни от ЕС се прехвърли върху плещите на работниците мигранти. Затварянето на границите отряза тази работна сила - не само тези, които кандидатстваха за статут на бежанец, но и само сезонни работници, които се считаха за свои (българи, румънци, поляци) или почти свои (украинци, мароканци).

Първият дискомфорт почустваха малките земеделски стопанства от Ломбардия и Венето, двата италиански региона, които са най-засегнати от пандемията. През март, в разгара на сезона на ягодите, местните фермери внезапно откриха, че четири хиляди работници, на които обичайно са разчитали, няма да дойдат.

Приблизително един милион души работят в селскостопанския сектор на Италия, според Eurac Research. Около 350 000 от тях са чужденци както от ЕС, така и от държави извън Общността. Най-многобройна е румънската диаспора - 110 000 души. Мароканците са35 000, индийците - 34 000, албанците - 32 000, сенегалците - 14 000, поляците и тунизийците - по 13 000. Не всички живеят постоянно в Италия, много от тях идват от страните си само за сезона, след което се връщат.

Италианският министър на земеделието Тереза Беланова възнамерява да реши проблема с чуждестранните работници по конкретен и прост начин - тя обяви, че ще се срещне с румънския посланик в Италия и ще поиска помощ с "работна ръка".

Разговорът с посланика не е проблем, но дали румънците ще заминат за Италия след всичко, което беше писано в европейската преса за катастрофалната ситуация с COVID-2019 на Апенините?

„Страхът да се заразим е по-силен от желанието да спечелим пари“, каза на неотдавнашна среща с репортери заместник-министърът на земеделието на Италия Джузепе Л'Абат „Трябва да организираме най-високо ниво на медицински контрол за сезонни работници, тогава те ще дойдат при нас.“

Ситуацията се усложнява допълнително от факта, че една голяма част от сезонните работници сред местните жители на Италия работят на полета без законна регистрация.

В края на март Германия също затвори границите си. В резултат на това германските фермери рискуват да останат без берачи на аспержи - от година на година десетки хиляди поляци, румънци и българи, които идват да работят това. Водят се преговори с Румъния относно приемането за април-май на около 80 000 за периода на прибиране на сезонните зеленчуци.

И Румъния изглежда е съгласна: в края на краищата Германия е една от страните, които най-ефективно се сблъскват с пандемията с добри статистически данни. „Повечето германци не са свикнали да работят в полета с часове. Те се оплакват от болки в гърба. Румънците и поляците са по-силни и работят без почивни дни и празници ”, цитира Bild немският фермер Йорг Хейер.

Веднага след като информация за споразумението изтече в пресата, възникна скандал: някои правозащитници казаха, че решението е добро за селското стопанство, но лошо за здравето - кой знае какви контакти са имали тези работници и дали няма да донесат зараза?

Великобритания също тръгна по „германския път“: страната вече започна да приема първите чартърни полети със сезонни пътници от Източна Европа. Британците бяха принудени към това решение с неуспешен опит да съберат значителен брой берачи от местните жители. Набиращата агенция Concordia е получила малко над 1000 заявления от поданиците на Нейно величество. 900 от тях обаче отказаха да влязат на терена след първия работен ден, информира The Guardian. В цялата страна „ловците на работна ръка“ успяха да съберат 36 000 заявления за позицията „берач“. След физически тест само 6 000 от тях излязоха на втория работен ден.

Ананиев със заповед частично разреши посещенията в парковете, ето при какви условия

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес