Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Размерът има значение": Топящата се британска армия няма да може да се бие с Русия

31 май 2024, 21:00 часа
Реклама

Премиерът на Великобритания Риши Сунак възнамерява да върне задължителната военна служба, ако консерваторите спечелят общите изборите, пише The Sun. Това се случва, докато в Европа вече "бият тревога" за способността на Великобритания да воюва със своята бързо намаляваща армия.

Високопоставен служител предупреди, че „размерът има значение“, което означава, че броят на обучените войници в британската армия сега е спаднал до историческо дъно от едва 73 000 души.

Франция има повече от 110 000 професионални войници, докато Германия е увеличила общите си въоръжени сили до над 200 000 души. Още: Последните избори преди Третата световна война: Британски анализ

Генерал от ЕС каза пред The Sun: „Имаме притеснения относно британската армия.”

"Великобритания се нуждае от по-голяма армия, трябва да се увеличи числеността ѝ. Войната в Украйна, както се вижда, показва, че имате нужда от много войници, за да се биете с руската армия". Втори генерал, който пожела да остане анонимен, каза, че "британската армия все още е в упадък".

Той добави: "Нито едно от последните съобщения на британското правителство не е променило ситуацията."

Разходи за отбрана

Премиерът Риши Сунак обеща да увеличи разходите за отбрана до 2,5% от БВП до 2030 г.

Той обаче защитава плановете за намаляване на армията до 73 000 души, най-малката ѝ численост от 300 години. The Sun разкри, че бюджетът на британската армия се съкращава въпреки обещанието на министър-председателя да похарчи 75 милиарда паунда за отбрана. Още: Страховитото британско лазерно оръжие срещу дронове: Украйна може да го получи (ВИДЕО)

Съкращенията на стойност стотици милиони ще бъдат използвани за финансиране на производство на нови самолети Tempest за RAF и военни кораби за Кралския флот. Това означава, че програмите за създаване на нови ракети за противовъздушна отбрана като израелската Iron Dome ще бъдат оставени на заден план.

Министерството на отбраната на Великобритания коментира, че тези съкращения са обичайна практика за "гъвкаво бюджетиране". Още: Яд на Острова: Страхът пречи на Великобритания да се опази от враговете ѝ

Ситуацията обаче идва след предупреждения, че Америка няма да може да запълни празнините в британската армия, ако избухне пълномащабна война.

Чужда помощ

Генерал Ранди Джордж, командващ в американската армия, каза, че американската армия "трудно би могла да помогне на Великобритания".

Генералът пита: "Какво бих искал от британската армия? Трябва да имате дълбочина на ресурсите. С каквито и формирования да разполагате, ако нямате всичките муниции, от които се нуждаете, няма да оцелеете в продължителни битки".

Той добави: "Това, което е особено важно, е, че ако ще ходите на война, трябва да сте сигурни, че имате всички способности на бойното поле, защото ще бъде трудно за друга армия да ви ги осигури."

Генерал-майор Джеймс Мартин, командир на британска бойна дивизия, предупреди, че неговите сили "няма да са много издръжливи" поради липса на ресурси. Запитан дали британската армия е достатъчно голяма, за да разположи ударна бойна дивизия (което е мярка за британската сила и основен ангажимент към НАТО), генерал Мартин отговори: "Зависи какво разбирате под ударна бойна дивизия".

Дивизията има численост от 3 до 5 хиляди души и обикновено се състои от 3 бригади. Но 3-та дивизия, командвана от генерал Мартин, е намалена с 1,5 бригади. Още: "Армията ни не може да се бие с Русия повече от 2 месеца": Говори зам.-началникът на британския щаб

Тя остава основната бойна единица на Обединеното кралство, предназначена да противодейства на еднакво способна руска единица, пише The Sun.

Мозъчният тръст Международен институт за стратегически изследвания обаче предупреди още преди конфликта в Украйна, че е "много вероятно руска бронетанкова дивизия да надмине тази много по-слаба британска сила".

Все пак генерал Мартин настоява: "По стандартите на НАТО можем да поставим бойна дивизия на бойното поле". Той обаче призна: "Има области, в които ще бъдем по-малко способни да се съпротивляваме. Ето защо ние имаме партньори, на които също разчитаме."

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес