Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Позиция: Европа, а не САЩ, да поеме основната помощ за Украйна

07 ноември 2022, 07:30 часа • 4688 прочитания

Политици от двете страни на Атлантика се чудят докога САЩ ще подкрепя Украйна. Администрацията на Байдън твърди, че Вашингтон ще помага на правителството на Володимир Зеленски толкова дълго, колкото е необходимо да изтласка руските войски от Украйна или да увеличи максимално козовете на Киев за уреждане на конфликта чрез преговори. Но коментарите на лидера на републиканското малцинство в Камарата на представителите Кевин Маккарти, който със сигурност ще стане негов говорител, ако републиканците си върнат предимството в камарата, накараха някои да се чудят какво ще стане, ако подкрепата на САЩ за Украйна намалее. Това пише в анализ, публикуван в Newsweek.

Ето какво още се казва в анализа:

Същите мисли обземат и европейските чиновници. Например Тобиас Елууд, британски депутат и председател на комисията по отбрана на Камарата на общините, отиде толкова далеч, че според него дори намекът на Вашингтон за спиране на допълнителна помощ, докато Киев печели надмощие на бойното поле, би бил покана към Владимир Путин да смаже украинската държава. Както каза Елууд пред The Washington Post тази седмица: "Ако Америка отстъпи, Путин може да изтръгне победата на прага на поражението".

Разбира се, Елууд няма контрол върху външната политика на САЩ. Неговите коментари, макар и нетактични, всъщност отразяват хода на мислите на европейските елити: ако Вашингтон спре да се придържа към своята линия, Западът скоро ще се умори от войната.

Привържениците на този възглед по същество признават, че Съединените щати са сърцето, белите дробове, мозъка и гръбнакът на коалицията. Европа, ако продължим аналогията, играе в нея ролята на апендикс, чисто второстепенен орган. И това само по себе си е сериозен проблем, като се има предвид какъв е залогът и фактът, че боевете всъщност се водят в Европа. Така че не става въпрос за подкрепата на САЩ, а за неспособността или нежеланието на Европа да осигури подкрепа дори за себе си.

Институтът за световна икономика в Кил прави изчисления за целия конфликт и данните предизвикват сълзи в очите. Разликата във финансирането от САЩ и ЕС е такава, че можете да преминете с танк между двете граници. САЩ със своите 52 милиарда евро (и това не е всичко) са два пъти по-големи дарители от всички институции на Европейския съюз и неговите 27 членки взети заедно.

Що се отнася конкретно до военната помощ, числата са още по-еднопосочни. От 24 януари до 3 октомври Вашингтон отдели 27,6 милиарда евро помощ за сигурността на Украйна, независимо дали от съществуващи запаси на Пентагона или за по-нататъшно производство. Обединеното кралство, следващото в списъка, предостави само 3,8 милиарда евро; Германия, най-голямата икономика в Европа (и четвърта в света), още по-малко (само 1,2 милиарда евро), а украинците все още помнят това скъперничество.

Нека го погледнем по различен начин. ЕС се справи по-добре в други категории. Повече от 12 милиарда евро са отпуснати за подкрепа на украинския бюджет, който беше силно засегнат от конфликта. Европейската комисия вече подготвя финансов пакет, според който през следващата година Киев ще получава по 1,5 млрд. евро на месец. Всичко е чудесно, ако ЕС е бърз в предоставянето на вече одобрената помощ, но той не изглежда да бърза. Парите от Брюксел трябва да се теглят едва ли не с клещи. Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън е разочарована от мудността на европейските си колеги и не пропуска нито една възможност да ги упрекне за това. Украинците също са озадачени защо институциите на ЕС не изпълняват обещанията си.

Не е нужно да сте икономист от Харвард, за да разберете негодуванието на украинците. В близко бъдеще икономическите проблеми на страната само ще се влошават. Международният валутен фонд отбеляза, че нуждите на Киев от външно финансиране може да нараснат до 5 милиарда долара на месец през следващата година. Световната банка прогнозира, че до края на годината БВП на Украйна ще намалее с 35%, инфлацията може да нарасне до 30%, дългът се увеличава главоломно и все повече данъчни приходи отиват за военните усилия. Систематичните руски удари по електроцентрали вероятно ще продължат (новият командващ на руските сили Сергей Суровикин използва същата брутална тактика както в Сирия по-рано), така че украинското правителство трябва да закърпи инфраструктурата по някакъв начин, за да предпази хората от замръзване през зимата.

Европейските и американските политици се плашат от финансовата катастрофа на Украйна не по-малко от руската военна стратегия. Но днес Вашингтон пое по-голямата част от тежестта, изписвайки повечето чекове. И не може да продължава така дълго.

Поради нейното географско положение това, което се случва в Украйна, е много по-важно за сигурността на Европа, отколкото за Америка. Така че е време да си зададем въпроса кога политическите елити на Европа ще предприемат адекватни мерки – ако изобщо се стигне дотам?

Politico: Заплашват ли Германия и Франция САЩ с търговска война?

Автор: Даниел Депетрис. Научен сътрудник в мозъчния тръст Defense Priorities и колумнист за Chicago Tribune и Newsweek.

Превод: Ганчо Каменарски

Ганчо Каменарски
Ганчо Каменарски Отговорен редактор
Новините днес