Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От Украйна до Ивицата Газа - светът никога няма да е същият

09 ноември 2023, 21:00 часа • 6639 прочитания

Песента "Нещата само ще се подобряват" ("Things can only get better") по едно време изглеждаше като химн на 90-те години. Тя излиза през 1993 г., четири години след падането на Берлинската стена, и задава темата за десетилетие, което видя края на апартейда, демокрацията, обхващаща Източна Европа, мира в Северна Ирландия и споразуменията от Осло, обещаващи край на конфликта между Израел и Палестина.

През 90-те години духът на времето предпочита миротворците, демократите и интернационалистите. Днес вятърът развява платната на националисти, войнолюбци и хората, вярващи в теории на конспирацията.

Нараства заплахата Русия да вземе инициативата във войната с Украйна догодина. В Близкия изток предпазливият оптимизъм след мирните споразумения с Абрахам между Израел и няколко арабски държави беше подкопан от атаките на Хамас и израелското нахлуване в Ивицата Газа. По-широка война в Близкия изток сега изглежда много по-вероятна от мир. Още: "Украйна ще донесе война в ЕС": Унгария с атака по Киев на три фронта

Ситуацията в САЩ е притеснителна

В Съединените щати президентът Джо Байдън има сериозни проблеми. Доналд Тръмп вече е фаворит на букмейкърите на президентските избори през 2024 г. Последните социологически проучвания показват, че той има комфортна преднина в повечето от променящите се щати, които ще решат изборите.

Всички тези катастрофални събития развалят глобалния политически климат. Освен това те директно се хранят взаимно.

Войната в Газа принуди САЩ да отклонят време и ресурси от Украйна. В някои случаи дори имаше пряка конкуренция за боеприпаси. Украйна вече изпитваше отчаян недостиг на снаряди и сега трябва да се конкурира с Израел за оскъдни доставки. Системите за противовъздушна отбрана са необходими и на Украйна, и на Израел. Още: САЩ на тръни заради Украйна: Войната отива на пат, какво да се прави?

Преди това Западът не беше в състояние да мобилизира глобална подкрепа за Украйна; сега ситуацията се влошава още повече поради гнева на Глобалния Юг срещу американската подкрепа за Израел. Аргументите, че Русия извършва военни престъпления в Украйна, отсега нататък ще бъдат посрещани само с нови обвинения в двойни стандарти. Още: Ще може ли чичо Сам да се адаптира към войните на новото време?

Тези събития се развиват на фона на прекъсвания на военната кампания на украинските въоръжени сили. Контраофанзивата на Украйна на практика не постигна очаквания напредък.

Украинският президент Володимир Зеленски гневно отхвърли идеята, че боевете са в задънена улица. Но прогнозите за задънена улица на фронта всъщност може да се окажат твърде оптимистични. Русия постави икономиката си на бойна основа и вероятно ще получи още по-голямо предимство във въоръженията и числеността на войските през следващата година. През следващите месеци руските войски вероятно ще повторят атаките си срещу украински градове и инфраструктура.

Разбитата Украйна остава силно зависима от западната военна и финансова подкрепа. Но западните поддръжници на Киев не успяха да увеличат производството на оръжия, за да бъдат в крак с руската военна машина. Междувременно въпросът за по-нататъшното финансиране на Украйна е заседнал в Конгреса на САЩ, тъй като републиканците „тръмписти” се противопоставят на продължаването на конфликта пише Financial Times.

Путин чака победа на Тръмп

Владимир Путин има още повече причина да се бори усилено през следващата година, като се има предвид задаващата се перспектива Доналд Тръмп да се върне в Белия дом и да изостави Украйна на произвола на съдбата.

Победата на Тръмп стана още по-вероятна от конфликта в Газа. Байдън се нуждае от млади избиратели, прогресисти и арабски американци, които да гласуват за него. Но мнозина са възмутени от безусловната подкрепа на неговата администрация за Израел. Ако прогресивните си останат вкъщи или гласуват за маргинални кандидати, балансът може да се наклони в полза на Тръмп. Още: САЩ няма да издържи: Глобалните конфликти разтревожиха съюзниците на Америка

Би било абсурдно Тръмп индиректно да върне пропалестинските настроения в Белия дом, тъй като бившият президент отново заплашва да забрани на мюсюлманите да влизат в Съединените щати. Но историята е пълна с абсурди.

В допълнение, голямото внимание на световната общност към Израел и ивицата Газа може да служи като прикритие за други нарушения на човешките права. През последните седмици масови депортации и принудителни трансфери на граждани бяха обявени или извършени в Пакистан, Судан и Нагорни Карабах.

Владимир Путин, Доналд Тръмп

Други неотложни проблеми също рискуват да останат без внимание. Изменението на климата изглежда все по-зловещо. Но срещата на върха за климата COP28, която започва в края на месеца в Дубай, сега ще се проведе под флага на Ивицата Газа.

Тъй като Америка е пренапрегната в чужбина и нестабилна у дома, Китай може да усети възможност за активност. Днес има признаци на сближаване между Пекин и Вашингтон. Но голямата картина остава, решението на Китай е да измести Съединените щати като доминираща сила в тихоокеанския регион и може би в света. Още: Нова война - още печалби. Как се отрази конфликтът в Израел на оръжейната индустрия?

Тайван остава във фокуса на амбициите на Си Дзинпин. Анализатори във Вашингтон считат, че той е наредил на китайските военни да се подготвят за нахлуване на острова до 2027 г. За да сдържи Китай, Байдън многократно е обещавал да защити Тайван. Но тъй като Америка е разсеяна и разделена, Си може да усети възможност и да увеличи натиска върху острова през следващата година. Това ще добави кризата в Източна Азия към тези, които вече са погълнали Европа и Близкия изток.

С течение на времето изглежда съвсем уместно песента „Всичко ще бъде по добре“ да бъде изпълнена от групата D:Ream, чието име „криптира“ думата „мечта“. Изминаха тридесет години и мечтата определено свърши.

Би било прекалено фаталистично да се каже, че живеем в епоха, в която ситуацията може само да се влошава. Но е достатъчно да осъзнаем, че сега има вредни епидемии, които само набират сила.

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес