Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Още проблеми: Русия все по-често успява да спре Starlink в Украйна

30 май 2024, 21:00 часа

Този май войниците от украинската 92-ра щурмова бригада загубиха жизненоважен ресурс. Сателитната интернет услуга Starlink, която те използват за комуникация, за събиране на разузнавателна информация и извършване на атаки с дронове, се забави до степен на пълзене. 

Реклама

Управляван от SpaceX на Илон Мъск, Starlink беше от решаващо значение за украинската армия от най-ранните етапи на войната с Русия. Без пълното обслужване, признаха украински войници, те не могат бързо да комуникират и да споделят информация за изненадващи атаки и прибягнаха до аналогова реалност - изпращане на текстови съобщения. Злощастният украински опит стана факт и на новата северна фронтова линия (Харковска област), споделят украински войници и експерти по електроника. 

В основата на прекъсванията е по-сериозна намеса на Русия - заглушаване. 

Руските войски постигнаха успехи близо до Харков, вторият по големина град в Украйна, и разположиха по-мощни системи за електронно заглушаване и по-сложни инструменти за влошаване на услугата Starlink, коментират украински официални лица пред The New York Times. Това представлява голяма заплаха за Украйна, която често успява да надхитри руската армия с помощта на бърза комуникация на фронта и други технологии, но сега е в отбрана срещу подновеното руско настъпление. Още: Мъск и Starlink се провалиха: Причините Русия да изненада Украйна в Харковска област

Значението на Starlink

Ако продължат да успяват да отслабват силата на Starlink, това може да означава тактическа промяна във войната, подчертавайки уязвимостта на Украйна и зависимостта от услугите, предоставяни от компанията на Мъск. Докато Съединените щати и други правителства работят със SpaceX, прекъсванията повдигат по-широки въпроси относно надеждността на Starlink срещу технически грамотен противник.

Starlink работи чрез излъчване на интернет връзка от сателити в ниска орбита около Земята. Сигналите се приемат на земята от терминални чинии с размер на кутия за пица, които след това разпространяват връзката като Wi-Fi рутер към лаптопи, телефони и други устройства наблизо. Starlink предоставя на Украйна жизненоважна интернет услуга от 2022 г., като войниците разчитат на нея, за да управляват с интернет връзка дронове, които се използват за наблюдение и като оръжие, наред с други задачи.

В интервю Михайло Федоров, министър на цифровите технологии на Украйна, заяви, че скорошните атаки на Русия срещу Starlink изглежда използват нова и по-модерна технология. Преди това услугата издържаше забележително добре срещу смущения на бойното поле, където има широко разпространена електронна война, радиозаглушаване и други комуникационни смущения. Още: САЩ: С Мъск успешно противодействаме на руските военни да ползват Starlink

Руснаците сега „тестват различни механизми за нарушаване на качеството на връзките на Starlink, защото това е толкова важно за нас“, каза Федоров. Украйна постоянно комуникира със SpaceX за разрешаване на проблемите, добави той.

Служител, който ръководи усилията на Русия за електронна война, заяви пред държавните медии миналия месец, че военните са поставили Starlink в списък с цели и са разработили способности за противодействие на услугата.

Макар Федоров да увери, че услугата Starlink трябва да се подобри скоро, някои от прекъсванията изглежда сочат към руски атаки. Всякакви смущения в критични моменти на бойното поле поставят вече разтегнатата армия по фронта на Украйна в допълнително неизгодно положение. 

„Губим битката за електронна война“, каза Аякс, позивната на заместник-командир на 92-ри батальон за дронове „Ахил“, който в интервю описа предизвикателствата, пред които са изправени неговите войници, след като връзката със Starlink се проваля.  Още: Руската армия се снабдява със Starlink през черния пазар: WSJ разкрива как

Кари А. Бинген, бивш служител на Министерството на отбраната на САЩ и експерт по електронна война, коментира, че Starlink и други сателитни комуникации могат да бъдат прекъснати чрез използването на извънредно мощна радиочестота. Невидимите атаки обикновено се извършват от мобилно превозно средство с висока радиокула.

"Това естествено е в центъра на вниманието на руските сили", заяви Бинген, сега директор на проекта за аерокосмическа сигурност в Центъра за стратегически и международни изследвания, мозъчен тръст във Вашингтон. "Това лишава украинските сили от възможността да комуникират на бойното поле."

Проблемите

Обясненията за прекъсванията на Starlink в Украйна през последната година са различни. Експерти твърдят, че Русия е подобрила намесата си в сигнала между сателитите и терминалите на Starlink на земята, използвайки мощни и прецизни заглушители. Други предполагат, че услугата е била прекъсната от специализирани електронни оръжия, монтирани на дронове, които могат да объркат GPS сигналите на Starlink. 

Рязкото увеличаване на използването на Starlink също може да влоши услугата. В някои случаи техническите ограничения, предназначени да попречат на руските сили да използват Starlink, са навредили на работата на украинските войници по фронтовата линия. В други случаи прекъсванията могат да имат случаен характер, когато например по-рано този месец SpaceX съобщи за проблеми с обслужването в световен мащаб поради слънчеви изригвания. Още: Украински военни се оплакват колко по-бавен е интернетът от Starlink и как не могат да се свържат

Украинските сили са опитвали различни техники, за да предпазят Starlink от атаки, включително поставяне на терминалите в дупки, изкопани в земята, и покриването им с метална мрежа. Infozahyst, украинска компания, която работи с военните и е специализирана в изграждането на инструменти за електронна война, не вярва такива импровизирани решения да са ефективни, пише още New York Times.

Starlink даде на Мъск огромно влияние във войната, защото той контролира къде е достъпна сателитната услуга и може да избере да прекъсне достъпа до нея. В някои случаи украинските официални лица са се обръщали директно към Мъск да включи достъпа на Starlink по време на военни операции, за да могат да извършват удари с дронове през вражеските линии – искания, които милиардерът не винаги е изпълнявал. Правителството на САЩ, което закупи терминали Starlink за Украйна, понякога се намесва в преговорите.

Starlink не се продава директно в Русия. Но тази година украински официални лица публично изразиха тревога, че Русия използва терминали Starlink, закупени от доставчици от трети страни, потенциално подкопавайки комуникационното предимство на Украйна.

Експерти предупредиха, че Украйна е прекалено зависима от една компания за такъв жизненоважен ресурс, особено такава, управлявана от някой толкова непредсказуем като Мъск. Но зависимостта на Украйна от Starlink едва ли ще намалее. Съществуват малко алтернативи за такова цялостно и надеждно обслужване.

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес