Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Нищо старо не е забравено, нищо ново не е научено": Русия пак копира съветски тактики

04 октомври 2023, 07:30 часа
Реклама

Руският Черноморски флот може да използва съветска тактика за прехващане на украински подводни дронове, пише американското издание Forbes. Комбинация от противоподводни кораби и вертолети осигурява взаимно прикритие и им позволява да проследяват подводни цели във войната.

С пристигането на прототипа на 18-футовата (5,5 м) безпилотна подводница „Маричка“ в края на август, украинският флот скоро ще може да разгърне своя собствена подводна ударна способност. Подводни дронове, оборудвани с експлозиви и управлявани от вътрешна инерционна система, са в състояние да нанесат щети на руски кораби в Черно море.

Тъй като Черноморският флот не може да получава подкрепления, докато Турция контролира пролива Босфор и не пропуска военни кораби през него, той трябва да се задоволи със своите налични сили. В тази връзка Русия започна да разработва варианти за прехващане на украински подводни дронове, които може да се появят в бъдеще. Още: И трите черноморски пристанища на Украйна заработиха, руският флот е безсилен

Става дума за вертолети Ка-27, оборудвани със сонари, както и за 181-ви дивизион кораби за борба с подводници. На подчинение на дивизиона са четири противолодъчни корвети от проект 22160 и три от проект Grisha-III (Гриша-III).

Новите 1700-тонни кораби от проект 22160 изглежда нямат сонари: тяхната задача е да покриват по-старите 1000-тонни модели Гриша-ІІІ, които са оборудвани с два сонара: единият е монтиран под носа, а другият - класическият е в "опашка" .

Корабите от проекта Гриша-III са на около 40 години, така че е трудно да се прецени състоянието им. Но в своето време те са били „мощни компактни военни кораби“, както пише известният военноморски анализатор Норман Полмар в списание на ВМС на САЩ през 1976 г.

Ако Черноморският флот успее да разположи вертолети Ка-27 и противолодъчни кораби Гриша-III по същия начин, както направи съветският флот, той може да успее да намери и потопи украински подводни дронове, преди те да пуснат котва, пише още Forbes.

Сложна, но съветска тактика

Съветската тактика за борба с подводници в плитки води беше доста сложна, както обясни военноморският консултант Трой Бенц в издание от 2010 г. на Proceedings. „Съветските военни предпочитаха да използват активен сонар за откриване на обекти в крайбрежните води“, пише Бенц. „Те оцениха метода за потапяне на сонарния преобразувател във водата от вертолет против подводници на бързи платформи.“ Още: Украинските партизани: Русия планира да обвини командващия Черноморския флот в тайно споразумение с ВСУ

„Най-ефективно тактически беше да се използват системи с две или три платформи“, продължи Бенц. „В СССР сонари за потапяне се използваха не само на вертолети, но и на кораби за борба с подводници, за да изпълнят задачата са достатъчни две или три корвети.

Единственото слабо звено в тази тактика беше, че вертолетите и противоподводните кораби трябваше да останат неподвижни, докато сонарът потъва. Всеки потопяем сонар представляваше стационарно препятствие, което предпазливият командир на подводница можеше просто да заобиколи.

Недостатъкът на това е, че носовият сонар обикновено има мъртва точка отзад, в зоната, където са разположени витлата на кораба. През 1977 г. подводницата на Кралския флот HMS Swiftsure се прочу, като се възползва от такава мъртва точка на кърмата, за да проникне в съветска бойна група и да прекара няколко часа под новия тогава самолетоносач USS Киев. Това беше истински успех за британското разузнаване. Още: HIMARS прости на известен проруски командир. Руски предатели помогнали за удара срещу Черноморския флот (ВИДЕО)

С други думи Съветският съюз имаше доста ефективен метод за борба с подводници в крайбрежната зона, въпреки че той не можеше да се нарече идеален. Ако Русия успее да възобнови тази тактика, тя ще има способността да прехваща бъдещи атаки на украински подводни дронове.

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес