Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Може ли контраофанзивата на Украйна да затъне в есенната кал?

10 октомври 2023, 21:00 часа • 17937 прочитания

Опитите на руските окупатори, насочени към изтощаване на врага, им позволиха да забавят украинската контраофанзива. Киев засега не успя да постигне изцяло целите си, по-специално - не успя да прекъсне руския сухопътен коридор към Крим и да върне желаното количество загубените територии. В задънена улица ли е контраофанзивата преди началото на есента?

Въоръжените сили на Украйна са решени да продължат борбата срещу руснаците, но всичко останало – обучението, доставките на оръжие, стратегията и логистиката, за които са отговорни САЩ и НАТО, сякаш отслабва.

Обучението

По-важното е, че има огромна разлика между бойното обучение, което инструкторите на НАТО предоставят на украинците, и уменията, от които украинските войници се нуждаят, за да пробият руските позиции. Към днешна дата 63 000 украински войници са преминали кратък 35-дневен курс на базова бойна подготовка под ръководството на инструктори от НАТО. Още: "Изгубени в превода": Най-големият проблем при обучението на украинските войници?

Военнослужещите от въоръжените сили на Украйна се обучават в комбинирани бойни действия, което включва координиране на действията между различни военни части за завземане на територии. Например, танкове пробиват вражески линии, заобикаляйки окопи, след което пехотата гарантира сигурността на територията, провеждайки операции от няколко посоки.

В действителност обаче украинците са хванати в капана на руските минни полета, а руската артилерия, дронове и хеликоптери ги удрят сериозно. Украински официални лица съобщиха, че процентът на техните танкове, унищожени в резултат на преки удари от руски танкове, е по-малко от 5%.

За съжаление, в манталитета на Вашингтон от Студената война е вплетено стратегическото убеждение, че американският начин на правене на нещата ще бъде по-добър от руския подход, ако украинците имат на свое разположение оръжия от западен клас. Това е в противоречие с украинските искания за военно обучение: те предпочитат акцентът да бъде върху уменията за разминиране, разчистване на окопи, хвърляне на гранати и бойни действия в низините - същите умения, които са най-необходими в настоящия конфликт.

Бойното обучение, осигурено от Запада, се основава на принципите на градския и близък бой, който обикновено включва обхождане от къща на къща, за да се идентифицира и изчисти врагът - подобно на войните, водени в Близкия изток. Нещо повече, противниците, с които се сблъскаха Съединените щати и техните съюзници от НАТО в Афганистан и Ирак, не бяха толкова добре въоръжени, обучени или координирани, както руснаците, с които сега се сблъскват украинците. Още: Мощното руско средство, което украинците още не могат да елиминират - минните полета (ВИДЕО)

Инструкторите от САЩ и страните от НАТО разчитат на съвсем различен опит, което намалява ефективността на бойната подготовка и ограничава възможностите на украинските войници, които не могат да приложат придобитите знания и умения в бойни условия.

Бъдещето в НАТО

Крайната цел на обучението е интегрирането на украинските въоръжени сили в структурата на НАТО след края на конфликта. Алиансът спечели похвала миналата година за обучението, което провежда от 2014 г. насам, обучавайки най-малко по 10 000 украински войници всяка година.

В началния етап на руската офанзива много ветерани, които преди това са участвали във военните действия в Донбас, се биха в редиците на украинските въоръжени сили. Но Украйна вече загуби повечето си младши офицери, които бяха обучени от американски инструктори след присъединяването на Крим към Русия. Като се има предвид, че новобранците са прехвърлени от тренировъчния лагер на бойното поле твърде бързо, липсата им на опит и необходимите умения възпрепятства всякакъв смислен напредък в опитите им да пробият руската защита. От началото на конфликта украинските въоръжени сили са загубили около 120 000 души, в резултат на което качеството на личния състав, който се бие на фронта, е значително намалено (бел. ред. - под "загуби" се има предвид убити и ранени, но точната оценка колко са те е държавна тайна - както за Русия, така и за Украйна. Посоченото число се базира на западните оценки в медиите). Още: За да продължи помощта за Украйна, в САЩ опитват да я обвържат с подкрепата за Израел

Съобщенията за постоянно нарастващи нива на стрес сред украинския военен персонал, както и проблеми с психичното здраве, стават все по-чести. Войниците не са склонни да се върнат на бойното поле, защото считат, че не са имали достатъчно време да се възстановят от травмите. Много войници са на фронта цяла година, но разполагат със само няколко дни за семействата и приятелите си и трябва да се върнат пак на фронтовата линия, което води до скок в броя на самоубийствата.

За този проблем се заговори още през 2017 г., когато стана известно, че за три години боеве в Донбас са регистрирани около 500 случая на самоубийство сред украински войници.

Боеприпаси

Украинските въоръжени сили също така страдат от недостиг на боеприпаси, причинен от нестабилни доставки от Запада на твърде много видове оръжия. Това допринася за спад на морала в редиците на украинските въоръжени сили. В началото на контраофанзивата през юни украинските граничари са задържали всеки ден по 20 укриващи се лица, пише South China Morning Post.

Според румънските имиграционни власти 6200 украински мъже на военна възраст са пресекли границата нелегално, а около 20 000 са избягали от страната с помощта на специални разрешителни, въпреки че това често са фалшиви документи като медицински свидетелства за освобождаване от служба. Киев въведе строги закони, наказващи неподчинението и избягването на военна служба, като наказанията сега достигат до 10 години затвор. Имаше и съобщения, че е стреляно по дезертьори. Още: Сигнал: Пак смяна в командването на руската армия, удържаща украинската контраофанзива в Запорожието

Стратегията обаче трябва да бъде по-добре съобразена със ситуацията на фронтовата линия, защото сега украинските войници - поради ограниченията в тяхното обучение - умират напразно. За да се реши този проблем, е необходимо да се обучават въоръжените сили на Украйна по такъв начин, че да могат да устоят на военната стратегия на Русия, а не да им се налага доктрина, разработена въз основа на опита от бойните действия в Афганистан, особено като се вземе предвид отчитайки факта, че озовавайки се лице в лице с врага, афганистанската армия, обучена от инструктори на САЩ и НАТО, загуби страната само за 10 дни.

Ако целта на Съединените щати и НАТО наистина е да дадат на Украйна способността да посреща устойчиво собствените си отбранителни нужди, то тогава военното обучение, което нейните войници получават, не е достатъчно ефективно. И в крайна сметка това може да реши съдбата на Украйна.

Автор: Самид Баша

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес