Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китай и Русия са печелившият залог: Сигнал от медиен рупор на Ердоган

28 май 2024, 07:30 часа • 6024 прочитания

Бъдещето на света е остта Китай - Русия и Турция трябва да гледа натам. Анализ с такъв уклон се появи в проправителственият турски вестник "Сабах" - той е считан за информационен рупор на авторитарния режим на Реджеп Ердоган. Затова и сигналът не бива да се пренебрегва - ето какво гласи коментарът:

Китай и Русия променят световния ред

Защитниците на атлантическата система, изградена от САЩ и Европа, характеризират все по-задълбочаващото се сътрудничество между Китай и Русия като "зловещо бъдеще". В известен смисъл кошмарът на Запада се сбъдва, защото САЩ гледат на всяко сближаване между Русия и Китай като въпрос на оцеляване.

След Втората световна война САЩ винаги са възпрепятствали великите сили да сформират съюз срещу тях със стратегия тип баланс на силите. Сега обаче САЩ вече не постигат резултатите, които искат със старата си стратегия. Китай и Русия се сближават, особено за украинския фронт. Войната в Украйна, в която се почувства цялата тежест на тази геополитическа реалност, следователно започна да задейства всички динамики в глобалното разпределение на силите, които предефинират и трансформират настоящия световен ред. Естествено, нашият свят навлиза в период, в който китайско-руският съюз ще наруши статуквото, изградено от САЩ в Европа и Азия.

Още: Политически покер с високи залози: Американските инструктори в Украйна

В предстоящия период основната променлива в конкуренцията на големите сили на глобалната арена вече ще бъде оста Китай-Русия. Естеството на този съюз ще засегне дълбоко не само разпределението на силите в Атлантическия и Тихия океан, но и балансите в други части на света. Докато Кремъл дава приоритет на възстановяването на отношенията между големите сили в Европа, на континентално ниво, Пекин се опитва да трансформира основната структура на глобалния ред. В този контекст координацията на двете страни е насочена към прекратяване на ерата на западното господство по света.

В тази реалполитическа хармония и двете страни печелят. В интерес на истината икономическите отношения между Китай и Русия се задълбочиха още повече след санкциите, наложени от Запада на Русия след началото на войната в Украйна. Търговският оборот на двете страни достигна 190 милиарда долара през 2022 г., надминавайки рекорда от 147 милиарда долара, поставен през 2021 г. Той достигна 240 милиарда долара през декември 2023 г. Това увеличение, което съответства на 26,3% ръст в сравнение с предходната година, надхвърли целите и на двете държави.

В тази търговия, Русия се възползва от своите сравнителни предимства, като изнася своите суровини в секторите на енергетиката, високите военни технологии и ИТ, докато Китай изпраща на Русия финансирането, готовите стоки и автомобилите, от които се нуждае.

СНИМКА: Руско военно министерство

Китайските компании също наемат киберексперти от Русия и придобиват руски стартиращи фирми за изкуствен интелект. Военното ноу-хау на Русия служи главно на Китай да догонва в хиперзвуковите и ядрените технологии. Тази хармония между Китай и Русия е свързана със синергия на голяма сила, оформена от взаимни интереси. Без тази синергия би било болезнено за Русия да се изправи срещу западните икономически санкции. "Неограниченото партньорство" на двете страни обаче направи икономическите санкции на Запада нефункционални.

Съюзът между Китай и Русия дълбоко разклаща както формирания на Запад глобален икономически баланс, така и глобалния военен фронт. Следващата фаза от това ще бъде глобалната политическа и геополитическа трансформация.

Световните актьори вече заемат позиции според тази промяна. В Тихоокеанския регион позицията, която ще заеме Турция, е от решаващо значение за бъдещето както на страната, така и на картата на световната сила. Необходимо е да се установи добър баланс, без да се правят грешки в изчисленията. В противен случай може да се загуби още един век.

Още: Само две държави ще оцелеят след ядрена война. Кои?

Автор: Бердан Тутар, за вестник "Сабах"

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес