Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви гаранции за сигурност може да предложи ЕС на Украйна?

03 юли 2023, 21:00 часа • 4705 прочитания

Европейският съюз се готви да предложи на Украйна "гаранции за сигурност", съобщи Financial Times. Лидерите на блока се опитват да договорят дългосрочни ангажименти към Киев, докато конфликтът се проточва.

Обещанията се обсъждат на фона успехите в украинската контраофанзива и неуспешния бунт на "Вагнер" в Русия, всички от които принуждават европейските столици да преразгледат сегашното си ниво на подкрепа.

В същото време лидерите се ангажираха да не ограничават финансирането на доставките на оръжия за Киев за сметка на Европейския фонд за мир, каза информиран източник.

Те също така обещаха да разширят инициативата на ЕС за обучение на украинската армия и позволиха военни мисии да бъдат изпратени в Украйна, ако всички членове сметнат условията за това за подходящи и одобрят хода, добави източникът.

Усилията за договаряне на двустранни споразумения за сигурност, които да осигурят на Украйна дългосрочно финансиране, военни доставки, обучение и разузнаване и по този начин да я изолират от бъдеща агресия, бяха водени от членовете на ЕС Франция и Германия, заедно с Обединеното кралство и САЩ. Още: Бивш полски командир каза какво е нужно за успех на украинската контраофанзива

Въпреки че това е далеч от гаранциите за взаимна отбрана, предоставени от членството в НАТО, тези временни мерки имат за цел да успокоят Киев и да му дадат увереност в непоклатимата подкрепа на Запада.

Предложената от Франция декларация за ЕС има за цел да изпрати "много ясен политически сигнал" както на Украйна, така и на Русия, каза опитен дипломат. На него се гледа и като на гаранция, че блокът ще продължи да развива система за сигурност за Украйна, вместо да играе втора цигулка във водената от САЩ НАТО, каза друг служител.

Планът обаче срещна съпротивата на Ирландия, Малта и Австрия - неутралните държави от блока. Длъжностни лица, запознати с въпроса, казват, че трите страни искат яснота какво точно ще включват тези „ангажименти“.

Министър-председателят на Ирландия Лео Варадкар каза, че това ще бъде обсъдено подробно.

"Ние подкрепяме Украйна финансово и политически. Щастливи сме да поемем постоянни ангажименти за сигурност, но това, което ние като страна не можем да направим, е да поемем ангажименти за взаимна отбрана, защото това би нарушило нашата политика на неутралитет", добави Варадкар.

Други лидери също подчертаха необходимостта от допълнителни дискусии. "Тези европейски мерки ще бъдат допълнителни. Ще обсъдим докъде трябва да стигне и дали ще бъде смъртоносна или несмъртоносна подкрепа", каза холандският премиер Марк Рюте при пристигането си на срещата.

В проект на изявление на ръководството, получено от The Financial Times, се казва, че ЕС и неговите държави-членки са „готови, заедно с партньори, да поемат бъдещи ангажименти за сигурност към Украйна, за да помогнат на Киев да се защити, да възпира актове на агресия и да се съпротивлява на дестабилизиращите усилия“ в дългосрочен план."

Също така се казва, че се работи за разглеждане на мерки възможно най-скоро "в практически контекст", "като се вземат предвид политиките за сигурност и отбрана на определени държави-членки", имайки предвид неутрални страни. Текстът на становището не е окончателен и подлежи на промяна.

Някои държави-членки по-рано се оплакаха, че понятието „задължение“ се тълкува много неясно и поискаха от външнополитическата служба на ЕС да подготви декодиране на този термин. Още: Глас от САЩ: Има ли Украйна достатъчно сили за контраофанзива?

„Ние вече правим доста по отношение на ангажиментите за сигурност“, каза един дипломат от ЕС, имайки предвид финансовата подкрепа за Киев и многобройните инициативи за намиране, производство и доставка на боеприпаси в големи количества.

Напредващата контраофанзива на срещу силно укрепените руски позиции в Югоизточна Украйна разсея надеждите в някои столици за бърз пробив на бойното поле, който ще доведе до мирни преговори.

„За добро или за лошо, резултатът от контранастъплението ще засегне всичко, което правим по отношение на Украйна, и всички ние добре осъзнаваме това“, каза високопоставен европейски дипломат, пожелал анонимност поради чувствителността на темата. „Става въпрос за финансиране, подкрепа, политическа активност и най-важното – за предстоящите мирни преговори, независимо дали ни харесва или не.“

Главнокомандващият на НАТО в Европа генерал Кристофър Каволи призна на частна среща, че контраофанзивата не е постигнала голям напредък и е затънала в руската отбрана. "Русия все още има, така да се каже, предимство в масовостта", каза той.

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес