Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как Путин загуби силата на пропагандната си машина за една нощ

30 юни 2023, 15:30 часа • 8882 прочитания

Владимир Путин държеше с желязна хватка възгледите на руснаците за света. След това Евгений Пригожин разкъса тази фасада.

След прекратения бунт на ръководителя на ЧВК "Вагнер" руският диктатор, издирван от съда в Хага, и неговите пропагандисти - национални информационни агенции, високопоставени политици и влиятелни личности в социалните мрежи - се мъчат да обяснят как героят Пригожин изведнъж се превърна в най-големия предател в страната.

Петима западни служители в областта на сигурността заявиха пред "Политико", че Путин все още контролира ситуацията, въпреки че бунтът е поставил авторитета му на значително изпитание.

Според двама от тези служители обаче неспособността на руския лидер да доминира в общественото възприятие на случилото се през последната седмица, е подчертала потенциална нестабилност в неговото ръководство. Путин и пропагандистите му не успяха да реагират бързо, когато Пригожин започна драматичното си въстание, а през следващите дни посланията им се промениха от оглушително мълчание до твърдения, че всичко е било заговор на Запада.

ОЩЕ: WSJ: Планът на Пригожин е бил да плени Шойгу и Герасимов

"Това със сигурност е една от най-трудните, или дори най-трудната ситуация, пред която се е изправял Путин", казва Якуб Каленски - заместник-директор на Европейския център за високи постижения за противодействие на хибридните заплахи. Това е съвместна организация на НАТО и ЕС, която следи кампаниите за влияние, подкрепяни от държавата. "Това ще бъде предизвикателство и в информационното пространство. Самият Пригожин контролираше доста значителна част от пропагандната машина. Сега имаме различни клонове на пропагандната машина, контролирани от различни хора", добавя той.

Докато войските на "Вагнер" се придвижваха към Москва миналия уикенд, държавните медии - чрез които три четвърти от руснаците все още получават по-голямата част от новините си - първоначално омаловажиха бунта. Една от тях дори излъчи документален филм за Силвио Берлускони - вече покойния италиански лидер, докато въстанието се разгорещяваше.

В същото време влиятелните говорители в "Телеграм" бяха разделени по въпроса как да представят събитията. Гласовито малцинство, някои от тях със стотици хиляди последователи, подкрепиха критиките на Пригожин към руските военни лидери, макар да показаха явно, че не атакуват Путин.

И след като кризата приключи, а шефът на "Вагнер" беше на път да замине в изгнание в Беларус, подкрепяните от Кремъл телевизии се опитаха да вкарат бунта в онази серия от наративи, гласяща, че всяко нападение срещу Русия трябва да бъде свързано със западната "агресия".

Самият Пригожин беше ключова фигура в пропагандната машина на Путин. Собствените му последователи в "Телеграм" наброяват почти 1,4 млн. души. Групите, свързани с лидера на "Вагнер", остават опора в глобалните онлайн кампании за влияние на Русия, а американските власти го свързват с намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г.

Статутът на Пригожин като типичния силен човек затруднява Кремъл да го обвини в предателство към Русия.

В "Телеграм", където инфлуенсърите, фокусирани върху руската инвазия в Украйна, се превърнаха в национални знаменитости, някога активните групи станаха страшно тихи, тъй като потребителите се опитваха да разберат кой ще спечели. Това твърди Ето Бузиашвили - научен сътрудник в Лабораторията за дигитални криминалистични изследвания към Атлантическия съвет, който следи рускоезичните социални медии.

Много от тези канали в "Телеграм" бяха гласовити критици на руските военни лидери по време на инвазията в Украйна и редовно подкрепяха критиките на Пригожин за начина, по който се води войната. Само че след като походът на лидера на "Вагнер" към Москва отшумя, много от тези потребители не нападнаха открито Пригожин, а вместо това призоваха за мир между руснаците. Същевременно продължиха да критикуват военната стратегия на Кремъл в Украйна.

Рускоезични акаунти в "Телеграм" призоваваха силите на ЧВК "Вагнер" и руските военни да не прибягват до открита гражданска война.

В дните след неуспешното въстание националните медии превключиха на друга скорост, за да призоват към единство, като същевременно представиха Путин в нормални ежедневни събития, за да покажат, че страната просто е продължила напред. Държавните радио- и телевизионни оператори, които използват по-агресивен наръчник за дезинформация, също бързо се опитаха да свържат прекратения бунт с НАТО.

ОЩЕ: Чистки в руското военно министерство, генерал Суровикин изчезна след подозрения в съпричастност към бунта на Пригожин

За Брет Шафър, ръководител на екипа за манипулиране на информацията на Алианса за сигурност на демокрацията, обърканата реакция на бунта на Пригожин напомня за първите дни на руското нахлуване в Украйна миналата година.

През февруари 2022 г. дезинформационната индустрия на Кремъл също беше изненадана - най-вече защото Путин категорично отрече военни действия, дори часове преди нахлуването на войските му. Руските операции за оказване на влияние често се разработват в продължение на месеци, ако не и на години, и трудно се преориентират към нови наративи, когато се налага да го направят почти за една нощ.

"Русия се справя добре с пропагандните кампании, защото има толкова много пипала", казва Шафър. "Но тя не реагира особено добре в моменти на объркване, когато липсва яснота за това какво се случва".

ОЩЕ: Путин рисува Спондж Боб и говори за жаби: Какво се случва с руския президент (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес