Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Битката за пари в Европейския съюз хвърля сянка върху помощта за Украйна

31 август 2023, 21:00 часа •
Реклама

По-нататъшното финансиране от Европейския съюз за Украйна е застрашено от разногласия между държавите-членки: страховете за националните бюджети и нарастващите разходи на Брюксел могат да спрат помощта за Киев.

Исканията на Брюксел за допълнително финансиране в размер на общо 86 милиарда евро, предназначени да облекчат тежестта върху бюджета на ЕС, като същевременно поддържат подкрепата за Украйна за период от 4 години, разделиха страните членки, твърдят хора, запознати с проблема. Вече има призиви за икономии в разходите.

Тест за Съюза

Тези дискусии са тест за решимостта на Запада по въпроса с войната: последният транш от американско финансиране за Украйна също може да се сблъска с проблеми на фона на нарастващите опасения относно хода на конфликта и държавните разходи. Още: Защо войната в Украйна е централна тема преди президентските избори в САЩ?

Брюксел предложи четиригодишен финансов пакет за Украйна, за да предпази Киев от политическа нестабилност. Министрите от ЕС ще подновят консултациите след лятната ваканция, като подкрепата за Украйна ще бъде на първо място в дневния ред на срещите на министрите на отбраната и на външните работи.

Досега обаче преговорите за финансиране бяха усложнени от факта, че Европейската комисия комбинира финансова подкрепа за Украйна с искания за попълване на бюджета на ЕС. По-специално той включва разпоредби за покриване на разходите за лихви по дългове и повишаване на заплатите на служителите на ЕС.

Много държави смятат допълнителната финансова подкрепа за Украйна за разумна, като виждат някой елементи от пакета само като следствие от вътрешни бюджетни проблеми, които не заслужават допълнителни средства. Още: Швейцарският парламент отхвърли помощ от 5,1 млрд. евро за Украйна

Съпротивата бе водена от Германия и Нидерландия - според тях затягането на коланите на ниво национални бюджети заради по-високите лихвени проценти и изисквания за заплати трябва да се отрази и в Брюксел.

„Моментът не е подходящ", каза високопоставен дипломат от ЕС. „Правителствата вече трябва да вземат трудни решения и сега Брюксел иска от тях да дадат още повече."Още: "САЩ, бъдете като ЕС": Украинският призив за планирана помощ в пари

„Честно казано, лозунги като „Брюксел се нуждае от пари, за да растат заплатите на членовете на Комисията в крак с инфлацията“ не са най-добрата вътрешна политическа платформа за един национален лидер“, добави той.

Напрежението расте

Може би този спор постави началото на най-напрегнатите преговори за годината. През юни комисията изиска членовете да попълнят бюджета за 2021-2027 г. с 66 милиарда евро. Отделно Брюксел поиска 20 млрд. евро за доставка на оръжия за Украйна, пише още Financial Times.

Почти 19 от тези 66 милиарда евро ще бъдат използвани за покриване на неочаквано високи лихвени разходи по заеми на ЕС, около 2 милиарда са за увеличаване на административните разходи, (включително повишаване на заплатите на длъжностните лица), 15 милиарда са за разходи свързани с увеличената миграция и външно финансиране, а 10 милиарда са за нови инициативи, включително нов фонд за иновации.

Попълването на многогодишната финансова програма включва и безвъзмездни грантове за Киев в размер на 17 млрд. евро и пакет от заеми в размер на 33 млрд. евро. Взети заедно, този четиригодишен пакет от 50 милиарда евро е предназначен да осигури на Украйна дългосрочна фискална стабилност. Брюксел насърчи и донори да възприемат този подход. Още: МВФ започва преглед на новата кредитна програма на Украйна

Големите страни от ЕС вече обсъждат изцяло плана за постигане на консенсусна позиция, казаха двама запознати. Според тях споровете могат да се проточат до края на годината.

„През декември всички тези въпроси ще излязат на преден план и ще имаме нужда от отговор“, каза високопоставен служител на ЕС, участващ в преговорите за финансиране на Украйна.

В същото време 27 държави от ЕС поискаха още 20 милиарда евро да бъдат внесени в управляван от Брюксел оръжеен фонд, за да се гарантира военна подкрепа на Украйна през следващите 4 години.

Финансирането беше предназначено като дългосрочен "ангажимент за сигурност" на Украйна, за да я защити от "руската агресия" и ще бъде обсъдено отделно от министрите на отбраната и външните министри на блока.

Представители на редица страни от ЕС са убедени, че този фонд - част от Европейския фонд за мир на ЕС, който финансира доставките на оръжие за Киев от февруари миналата година - в крайна сметка ще получи подкрепа поради широкото желание да се помогне на Киев.

Те обаче предупредиха, че това трябва да се вземе предвид спрямо останалите финансови искания на Брюксел и да се съпостави с изискването за попълване на бюджета.

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес