Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Анализ: На Путин трябва да му бъдат избити зъбите, а не идеите от главата за Украйна

21 декември 2022, 09:11 часа • 5802 прочитания

САЩ и западните съюзници трябва добре да разберат, че не бива да се борят да променят намеренията на режима на руския диктатор Владимир Путин за Украйна, а да се борят така да подрият възможностите му да гони целите си, че той да остане в цайтнот. Това е основното заключение в специализиран анализ на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) относно Украйна.

Американските експерти са категорични – от 20 години Путин работи за това да постави Украйна под свой контрол. Това не означава обезателно да я превземе цялата, но означава управляващият режим в Украйна да му е подвластен. Руският диктатор не се отказва от тази си цел, променя единствено инструментите, с които иска да я постигне – сега наред е войната. Затова Путин трябва да бъде принуден да се отказва от целта си, като му бъдат отнети възможностите и отслабени силите, с които може да я изпълни, подчертават от ISW.

Какво следва да направят САЩ и съюзниците в краткосрочен план? Първо, да не позволят Украйна да загуби инициативата на бойното поле. Всяко примирие в момента работи за Русия – да възстанови и реорганизира армията си за бъдещи атаки. На второ място, войната да бъде доведена до успешен край от Украйна що се отнася връщане на ключови територии, окупирани от руснаците. Не бива да се позволява руснаците да установят постоянни военни бази в украински територии и да ги укрепят, защото те ще бъдат използвани за отправна точка за нова атака в бъдеще, категорични са от ISW. На трето място е подриването на основните военни възможности на режима на Путин – т.е., производството на важни оръжия и възможността Русия да ги вземе от съюзнически режими като тези в Иран и Китай. За тази цел, освен всичко друго в дългосрочен план НАТО трябва да участва още по-активно в изграждането на защитните способности на Украйна. И накрая – информационната война. Руската пропаганда в информационното пространство трябва да бъде ефективно спирана.

Политиката на Путин спрямо Украйна вероятно ще го надживее – неговият режим индоктринира руското общество и кръговете, които са определящи за курса на развитие на това общество, предупреждават от ISW. Трябва да е пределно ясно, че руският диктатор си е поставил за цел да разруши западната хегемония като определящ фактор за развитие на планетата – това намерение, както и контролът върху Украйна, няма да се променят като идеология, затова Русия следва да бъде поставена в положение да не може да ги изпълни, добавят американските специалисти. Показателно е и цитирано съобщение от Телеграм, че Русия ще създава детски центрове за "военно-спортна подготовка". Тоест, готви следващите поколения за война.

Ако не другаде, поне в Украйна гледната точка на ISW е напълно разбрана и политиката на страната е курс към обезоръжаване на Путин. "Ще спрем огъня само когато не остане и един окупатор на наша земя", подчерта генерал Олексий Хромов, ръководител на оперативното звено на Генералния щаб на украинската армия.

Един от инструментите на Путин да постигне целта си за пълен контрол на Украйна е атака откъм Беларус. Все повече в Украйна има внимание относно такъв сценарий, но в дневния си доклад за ситуацията в страната ISW дава оценка, че още е рано за такава атака. Факт е обаче, че Лукашенко прави отстъпки – например за разполагане на ракетни системи С-400 на беларуска територия, което досега той не искаше. С оглед това да не ядосва Путин обаче, беларуският диктатор прави компромиси, но полето му за маневри постоянно се стеснява. Засега обаче няма индикации беларуската армия да се подготвя за участие в удар срещу Украйна, няма и данни за формиране на руски ударни групи, които да атакуват откъм Беларус. Но прехвърлянето на руска военна техника в Беларус тече – показателно е прехвърлянето на танкове Т-80.

Що се отнася до развитието на военните действия, в сутрешната сводка на Генералния щаб на украинската армия впечатление прави споменаването на село Яковлевка като място, където украинските сили са спечелели битка. В края на миналата седмица руското военно министерство обясняваше как Яковлевка е под руски контрол, а сега в своя дневен обзор популярният руски телеграм канал "Рибар" уверява, че руските сили "разширяват зоната на контрол" около Яковлевка. Селото е важна точка в битката за Соледар.

Според ISW, в периода 1 октомври – 20 декември руските сили са успели да превземат 192 кв. километра в Бахмутска област т.е. почти нищо. "Темпът на напредък за последните 50 дни е колкото темпът на напредък през октомври", казват от ISW т.е. нещата се забавят все повече. А в The Wall Street Journal се появи интервю на украински полеви командир, който коментира, че интензивността на руския обстрел намалява и че е било по-тежко при Херсон. Командирът изказва предположение, че руснаците почват да изпитват недостиг на боеприпаси и не могат да поддържат досегашния "бомбен килим". Има и геолокализирани кадри от Опитно (4 километра на юг-югоизток от Бахмут) от 20 декември, които показват, че украинците си връщат позиции от руснаците. Продължават и боевете при Клещеевка, на над 20 километра от Бахмут, която е важна позиция за украинската военна логистика за Бахмут.

По отношение на Луганска област голямо раздвижване няма, но губернаторът на областта Серхий Хайдай твърди, че украинците са успели да напреднат още към Кремена. „Рибар” предупреждава за подготовка на украинските сили да пробият при Диброва, за да си осигури по-сигурен плацдарм за атака на Кремена и прекъсване на магистралата Сватово – Кремена. Че там има боеве потвърждава и руското военно министерство. Има съобщения от страна на т.нар. ЛНР (Луганска народна република) за украински удари с HIMARS по Сватово.

ОЩЕ: Путин изглежда не убеди Лукашенко да воюва с Украйна, нещата за руснаците там се влошават

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес