Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Американската армия се бие с руската в защита на Източна Европа: Логичните въпроси за план на НАТО

14 юни 2024, 07:30 часа

Все по-често чуваме за вероятността от ескалация на войната в Украйна и разпространението ѝ в Източна Европа, както и за сценарии, които включват изпращане на западни войници на територията на Украйна, за да ѝ помогнат директно в борбата срещу Русия.

Реклама

Според анализ в хърватското издание Advance в тази ситуация може да се очаква, че всички страни мълчаливо се подготвят по всякакъв начин за подобно развитие на събитията, но не е обичайно това да се обявява публично. Има и такива страни, които са готови да разкажат нещо, а информация, която правителствени източници предоставиха на британското издание Telegraph при условие за анонимност, предизвиква голяма тревога, тъй като вече "очертава" военната карта на Европа. Тези анонимни източници твърдят, че НАТО вече разработва различни "сухопътни коридори", по които бързо могат да бъдат прехвърлени американски военни заедно с бронирани бойни средства директно на фронтовата линия, ако в Европа избухне пълномащабна война с Русия: България е в центъра на план на НАТО при война с Русия

Явно някои в НАТО, а те са много, считат, че пряк и конвенционален конфликт с Русия наистина е възможен. В този случай какво ще стане с руския ядрен арсенал и руската ядрена доктрина? Какво ще кажете за ядрения арсенал на НАТО? Пряк конфликт между Русия и НАТО се счита за невъзможен именно поради взаимно гарантираното ядрено унищожение. Изглежда обаче напоследък се появи мнение, че и двете страни просто ще променят "правилата на играта" и няма да използват тези оръжия. Или някой си е въобразил, още по-лошо, че войната може да се води с всички средства на европейска територия. И това е пълен абсурд, тъй като самият континент дори след кратък "ядрен обмен" вече няма да може да живее, камо ли да се бие.

Още: На НАТО ще се наложи да участва във войната в Украйна, да е наблюдател зад кулисите не става: Френски експерт

Но като че ли някои фундаментални тези просто се изоставят в полза на все по-нарастващия милитаризъм, на който не се вижда краят.

В сценария на "голямата война в Европа" американските войници ще пристигнат в едно от пет пристанища (подробно описание на плана вижте в линка "България е в центъра на план на НАТО при война с Русия" по-горе) и след това ще се придвижат по предварително планирани логистични маршрути директно към руските военни сили, с които ще влязат в бой. "Може би веднага трябва да се отбележи, че един от тези планирани маршрути минава и през Хърватия, което означава, че в случай на такава война страната ни няма да остане незасегната: през нея ще минават войски и вероятно ще се извършват реваншистки атаки върху тях", пише в хърватското издание.

Разбира се, Хърватия се интересува от маршрут номер две, който включва преминаване на американската армия през Италия и по-нататъшното им прехвърляне през Словения, Хърватия и Унгария в Украйна.

Планирането на войната идва, когато висшето ръководство на НАТО предупреждава западните страни, че трябва да се подготвят за пряка конфронтация с Русия, която според Алианса ще започне през следващите две десетилетия. "Интересна" визия за бъдещето. Може би предполагат, че тогава Владимир Путин (сега на 71) все още ще е на власт? Заслужава да се отбележи също, че тези прогнози не оставят място за алтернативни варианти, включително мирно бъдеще за Европа. Предупрежденията звучат така, сякаш предстои голяма война. Но кой ще я започне? Лидерите на НАТО казват, че Русия ще атакува първа. Тя, разбира се, твърди обратното, тоест НАТО уж отдавна се готви да атакува Русия.

Още: Надпревара в оръжията с Русия: Робин Худ спъва Запада

СНИМКА: Getty Images

Липсата на перспективи за мир в Европа е може би най-тревожният елемент от тези планове, тъй като те самите са прогнози. Но когато не оставят възможност да се отхвърлят, тогава самата война в Европа се превръща в нещо като самосбъдващо се пророчество!

Що се отнася до самите планове, те се основават на заключенията, които НАТО направи по време на миналогодишната среща на върха във Вилнюс, столицата на Литва. Тогава беше казано, че Северноатлантическият алианс ще обучи около 300 000 войници, които ще бъдат държани в повишена готовност: Гневният туит на Зеленски за членството в НАТО едва не доведе до обратен ефект

Съществуващите планове включват преминаване на американски войски през нидерландски пристанища и след това транспортирането им с железопътен транспорт през Германия и Полша. В случай на руска атака срещу НАТО американските войски ще пристигнат на пристанището в Ротердам и след това ще се насочат на изток. Има планове и за разширяване на списъка с пристанища, за да се гарантира, че в случай на война руските сили няма да могат да нарушат плана за прехвърляне.

Ако силите на НАТО, пристигащи в Нидерландия, попаднат под обстрел на руски бомбардировки или ако северноевропейските пристанища бъдат унищожени, Алиансът ще се съсредоточи върху пристанища в Италия, Гърция и Турция. От италианските пристанища американските войски могат да бъдат изпратени по сухопътен коридор през Словения, Хърватия до Унгария, която граничи с Украйна (вече споменат маршрут номер две). Има подобни планове за транспортиране на сили от турски и гръцки пристанища през България и Румъния до източния фланг на Алианса. Планира се и транспортиране на войски през Норвегия, Швеция и Финландия.

Още: Путин и Лукашенко подготвят много сериозна каша в Прибалтика, а НАТО трудно би помогнал (ВИДЕО)

В тези коридори националните войски няма да бъдат ограничени от местните разпоредби и ще могат свободно да транспортират товари без обичайните ограничения. Френското правителство по-рано се оплака, че бюрокрацията е оставила френски танкове блокирани на чужди граници, докато са транспортирани до Румъния като част от нов план за защита срещу руска инвазия.

Пристанищата в Северна Европа, включително Нидерландия, Германия и балтийските държави, се считат за особено уязвими от руски ракетни атаки. Генерал-лейтенантът от НАТО Александър Золфранк коментира: "Беше направено всичко за повишаване на отбранителната способност". Но след съобщенията, че НАТО има само с 5% от необходимите средства за противовъздушна отбрана, за да покрие източния си фланг, генерал Золфранк сподели, че е притеснен за ефективността на отбраната на ключови логистични центрове: "Наблюдавайки и оценявайки руската война в Украйна, ние забелязахме, че Русия често атакува украински логистични бази. Това ни води до заключението, че големи логистични бази, както беше в Афганистан и Ирак, вече не бива да съществуват, тъй като ще бъдат атакувани и незабавно унищожени в случай на конфликт. Не мога да си представя, че ще има достатъчно противовъздушна отбрана тук". Генералът добави и следното специално за ПВО, с уточнение, че то никога не стига: "Ако искаш да си силен навсякъде, няма да си силен никъде."

Въпроси

Когато погледнете карта на планираните коридори в Европа, веднага се открояват няколко детайла. Първо, НАТО планира маршрути за транспортиране на американски войски през териториите на своите членове, но някои от политическа гледна точка може да не искат да участват в подобни операции. Това се отнася преди всичко за Унгария и Турция, поне при сегашното им управление. Или плановиците предполагат, че в случай на голяма война Виктор Орбан и Реджеп Тайип Ердоган ще капитулират под натиск?

Още: Орбан: Няма да участваме в операции на НАТО срещу Русия

Освен това по отношение на местата, през които минават пътищата на американските войски към източния фронт, изглежда, че югозападната част на Европа, тоест Испания и Португалия, ще остане най-безопасна. Въпреки че може би това няма да промени много неща за тях, тъй като те са членове на Северноатлантическия алианс, което означава, че ще бъдат задължени да участват в такава голяма война.

Единствените пропуски, където НАТО няма присъствие в Европа, са Ирландия, Швейцария, Австрия, Сърбия, Босна и Херцеговина. Въпросът е само дали някой ще успее да се дистанцира при конфликт от такъв мащаб. Ако той стане ядрен (а създателите на тези планове не обясняват как да се избегне това), тогава концепцията за неутралитет ще се разпадне, тъй като Европа като цяло може да изпадне в ядрен холокост.

Още: Горчиво дежавю: Путин отговори дали ще нападне НАТО - със същите думи като за Украйна

Източник: Advance

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес