Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шефът на Комисията по разузнаване в Конгреса иска военни действия на САЩ срещу Северна Корея

24 октомври 2024, 10:54 часа • 922 прочитания

Ако се потвърди участието на севернокорейски войски на страната на Русия във войната в Украйна, администрацията на американския президент Джо Байдън трябва да обмисли "незабавен отговор", защото това ще е "червена линия". Този призив отправи ръководителят на Комисията по разузнаване в Камарата на представителите (долната камара) на Конгреса на САЩ Майкъл Търнър.

Щатите вече потвърдиха, че севернокорейски военни са пристигнали в Русия. Според южнокорейското разузнаване до края на годината там ще бъдат прехвърлени общо до 10 000 военни, а вече Пхенян е пратил поне 3000 в Руската федерация: Нови оценки: Русия очаква много жертви сред севернокорейците, Пхенян е изолирал семействата им.

Какво пише Търнър до Джо Байдън?

Писмото на Търнър е от 18 октомври и гласи: "Според новинарските съобщения вчера в централата на Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) украинският президент Володимир Зеленски е предупредил: „Знаем, че около 10 000 войници на Северна Корея (...) се готвят да започнат да воюват срещу нас. Това наистина е спешно, говорих за това със Съединените щати, говорих за това с всички лидери“.

Още: Три пъти ядене на ден, месо и зеленчуци: Украйна примамва севернокорейците да се предават (ВИДЕО)

Снимка: Getty Images

В публични доклади на украинските и южнокорейските разузнавателни служби подробно се описва възможното придвижване на севернокорейски войски на руски военни кораби през този месец. Администрацията не е информирала Постоянната комисия по разузнаване на Камарата на представителите или Комисията по въоръжените сили на Камарата на представителите за никакви оценки на американските разузнавателни агенции или на Министерството на отбраната относно тези движения на войски.

Ако тези движения на войски са верни, те са тревожни и представляват крайна ескалация на конфликта в Украйна. Те изискват незабавен отговор от страна на Съединените щати и нашите съюзници от НАТО, за да се избегне разширяване на конфликта.

Севернокорейските войски, които атакуват Украйна от руска територия или навлизат на украинска територия, трябва да бъдат червена линия за САЩ и НАТО. Вашата администрация трябва да направи това абсолютно ясно и недвусмислено.

Още: Отговор срещу севернокорейците: Литовският външен министър иска европейски военни в Украйна

Поради спешността на този въпрос призовавам за незабавен класифициран брифинг на Постоянната комисия по разузнаване към Камарата на представителите относно възможното участие на севернокорейски войски в потенциално ескалиращия и разширяващ се украински конфликт".

„Ако севернокорейски войски навлязат в суверенната територия на Украйна, САЩ трябва сериозно да обмислят предприемането на преки военни действия срещу севернокорейските войски“, добавя Търнър, цитиран от The Hill.

Засега от Пентагона казват, че нямат данни какво точно ще правят севернокорейците в Русия и дали ще се включат активно във военните действия, по думи на военния министър Лойд Остин.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес