Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нов метод: С измама с пари руското военно министерство осигурява войници

24 октомври 2024, 12:33 часа • 909 прочитания

Живеещи в Русия или окупираните от руската армия украински територии получават плащания по банков път от руското военно министерство на основание еднократна премия за постъпване в руската армия. Проблемът е, че въпросните хора не са подписали договор с руската армия.

Руската опозиционна платформа SOTA, която е обявена за чуждестранен агент от Руската федерация, обобщава няколко случая. Един от най-пресните – живеещ в Крим мъж получава от руското военно министерство 660 514 рубли като еднократна премия, защото е постъпил в руската армия. В Курганска област има поне 7 случая на получили пари от руската държава, защото се записали в руската армия. В Челябинска област – също.

Големият проблем

Правозащитният проект "Хващайте гората" пояснява, че такива плащания може да послужат като основание да бъдете пратен на фронта. Докато докажете пред съда, че става въпрос за "грешка", може и да сте станал пушечно месо: От 108 души, 102-ма ги няма: Историите за руски войници тип "пушечно месо" нямат край (ВИДЕО)

"Проблемът е, че за коригиране на такава "грешка" трябва да се обърнете към военната прокуратура или военното следствено управление за проверка, трябва да има съдебен процес - в противен случай получилият парите може да се счита за подписал договор, въпреки че не е подписал нищо", обяснявате от "Хващайте гората". И ако откажете да идете на фронта, въпреки че е "грешка", можете първо да бъдете осъден за дезертьорство: Трябва пушечно месо: В Московска област увеличиха премията за влизане в руската армия

Пример от Челябинска област – на 4 октомври, 2024 година, млад мъж получава пари от трудовото министерство на Татарстан като премия за подписан договор за служба в руската армия. Става въпрос за 305 000 рубли. Мъжът оспорва, че е подписал договор, но в съда губи и е пратен на фронта, посочва SOTA.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес