Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Има реален риск да загубим финансиране по ПВУ за саниране, предупреди експерт

24 октомври 2024, 12:23 часа • 344 прочитания

Ситуацията е много сериозна и трябва незабавно да се вземат мерки. Има реален риск да загубим финансиране по този първи етап, защото няма време за изпълнение на проектите. Това каза в ефира на БНР д-р Драгомир Цанев, изпълнителен директор на Центъра за енергийна ефективност "ЕнЕфект", относно програмата за саниране на жилищни сгради по първия етап на Националния план за възстановяване и устойчивост. 

ОЩЕ: Санират десетки обществени сгради с пари по Плана за възстановяване

"Евентуален провал на тази програма ще означава огромно разочарование и огромна загуба на доверие. Апелирам политиците – нека да бъдат сериозни. Това е процес от огромно обществено значение. От него изпитваме ползи и като общество, и като икономика, и като отделни домакинства. Губим огромни възможности и продължаваме да изоставаме", предупреди той.

Според него това, което бави процесите и работата по проектите, е кампанийността на програмите за обновяване, която, по думите му, категорично трябва да бъде преустановена.

По думите му до този момент сме обновили не повече от 2000 сгради от общо над 66 000, които имат нужда от такова обновяване.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес