Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ повишава нивото на тревога за базите си в Европа

01 юли 2024, 06:10 часа

Армията на САЩ е повишила нивото на тревога на няколко бази в Европа до второто най-високо ниво - "Чарли", съобщи БГНЕС. Това ниво се въвежда, когато "възникне инцидент или се получи разузнавателна информация, която показва, че е вероятно да се извърши някаква форма на терористично действие или атака срещу персонал или съоръжения", се казва на уебсайта на американската армия.

Реклама

Още: Байдън с контраатака: Не дебатирам толкова добре, но умея да казвам истината!

Каква е причината?

Най-високото ниво "Делта" се прилага, когато е извършена терористична атака или такава е "неизбежна".

Европейското командване на САЩ (USEUCOM) не потвърди промяната на статута, но заяви пред АФП: "оставаме бдителни".

Повишено внимание за тероризъм

Междувременно Пентагонът заяви, че "поради комбинация от фактори, които потенциално могат да повлияят на безопасността и сигурността на американските военнослужещи и техните семейства, разположени на европейския театър, Европейското командване на САЩ удвоява усилията си за подчертаване на бдителността през летните месеци".

Понастоящем Държавният департамент на САЩ съветва американските граждани в Германия, където е седалището на USEUCOM, да проявяват повишена предпазливост поради тероризъм.

Въпреки че не се споменава конкретна заплаха, европейските държави са в повишена готовност, откакто през март въоръжени лица убиха близо 150 души край Москва - нападение, за което групировката "Ислямска държава" (ИД) пое отговорност. Франция също повиши степента си на готовност преди Олимпийските игри в Париж, докато Германия в момента е домакин на Европейското първенство по футбол.

Още: САЩ дава още мощна военна помощ на Украйна

 

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес