Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обвиниха актрисата Ема Уотсън в антисемитизъм

06 януари 2022, 21:30 часа •
Реклама

Бивши и настоящи израелски служители обвиниха британската актриса Ема Уотсън в антисемитизъм. Това стана, след като актрисата публикува снимка на пропалестински протест с транспарант "Солидарността е просто глагол", предава БГНЕС.

Съобщението на актрисата, известна с ролята си на Хърмаяни във филмите за Хари Потър, привлече силна подкрепа от палестинските активисти, както и силна критика от израелските власти. Бившият премиер Бенямин Нетаняху и израелският посланик в ООН Дани Данон написаха: „Десет точки за Грифиндор за антисемитизма“. Настоящият посланик на Израел в ООН Гилад Ердан също разкритикува Уотсън. „Фантастиката е възможна в „Хари Потър“, но не и в реалния живот. В противен случай, със силата на магията бихме могли да премахнем злото на „Хамас“, което има за цел да унищожи Израел и палестинската власт, като подкрепя терора“, написа Ердан.

Лия Грийнбърг, изпълнителен директор на организацията с нестопанска цел Indivisible Project, каза, че атаките срещу британската актриса идеално илюстрират напълно циничното и изкривено използване на термина "антисемитизъм". Израелският писател Абрахам Гутман определи атаките като "подигравка с истинския антисемитизъм". "Ако простото признаване на съществуването на палестинците и изразяването на солидарност с тях е антисемитизъм - тогава какво не е?", попита Гутман.

Много хора в социалните медии също посочиха злоупотребата с термина "антисемитизъм", тъй като според тях палестинците са сред семитските народи, така че критиката, че Уотсън е антисемит, защото подкрепя палестинците, е абсурдна.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес