Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Белите са по, по, по: В Ню Йорк чернокожите трудно могат да си купят жилище

01 ноември 2023, 05:53 часа
Реклама

Чернокожите и испаноговорящите домакинства в щата Ню Йорк, който е финансовата столица на Америка, притежават жилища два пъти по-малко от белите домакинства, се казва в правителствен доклад.

Реклама

Изготвен от офиса на главния прокурор Летисия Джеймс, демократ, която е първата афроамериканка и първата жена на този пост, докладът констатира "сериозна расова разлика в равнището на собственост на жилища във всеки регион" на щата.

В целия щат Ню Йорк, където почти половината от общото 20-милионно население живее в едноименния южен мегаполис, "вероятността белите домакинства да притежават жилище е с 25% по-голяма от азиатските домакинства и над два пъти по-голяма от вероятността чернокожите или латиноамериканските домакинства да притежават жилище", се казва в обобщението.

Анализът на данните за ипотечните кредити "установи расови различия на всеки етап от процеса на отпускане на кредити", се казва в доклада - от броя на подадените молби до процента на одобрение и цените на кредитните продукти.

Докладът също така установи, че дългосрочните разходи по жилищния заем за белите нюйоркчани са много по-ниски, отколкото за чернокожите или испаноговорящите, на които е по-вероятно да бъдат наложени по-високи лихвени проценти и е по-малко вероятно да бъдат одобрени за рефинансиране.

"Тези допълнителни тежести възлизат на над 200 милиона долара повече под формата на лихви и други разходи в хода на заемите на чернокожите и латиноамериканските кредитополучатели", се казва в проучването.

ОЩЕ: Мигрантският поток заплашва да унищожи Ню Йорк

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес