Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Юруш на протестите!

31 март 2016, 09:43 часа • 3013 прочитания

И това доживяхме - две кавалкади протестиращи да се карат за деня и часа на протестите им. Защото съвпадали. Онзи дин в Столичната община се видели в чудо - как да задоволят всичките искания за протести в центъра на София. А конкретният казус бил - едновременно две групи протестиращи срещу правителството били заявили един и същи ден и час за площада пред парламента. Четвъртък, 14 часа. И общинарите вдигнали ръце - на коя от заявките да дадат предимство. В крайна сметка повикали отговорниците им, съобщили им, че се дублират, и им предложили да се разберат помежду си. Най-неочаквано обаче и двамата тартори отказали да отстъпят, стигнали почти до бой. И тогава общинарите, видели се за втори път в чудо - за да удовлетворят и двете заявки, и за да не ги обвинят в недемократичност, им дали разрешение за протести в един и същи ден, за един и същи час, на едно и също място - на желания от тях площад "Народно събрание". И така на този ден, в уречения час дежурният "Площад на протеста" се огласил от виковете, протестните възгласи и скандиранията на две нямащи нищо общо помежду си агитки. От едната страна на площада, тази откъм БАН, дюдюкали и крещели нецензурните си рими животновъдите от три софийски села, защото не искали да си плащат данъка върху свободната паша, а от другата страна, тази откъм университета - скандирали недоволните от регионален клон на Булгартабак, които пък се оплаквали от работодателя си - частник, който вече ги бил подпочнал с масови съкращения. Получила се такава олелия и словесна каша, че чак Цецка Цачева се обърнала с молба към вътрешния министър хората ѝ да пораздалечат малко скандиращите групи отвън, защото така нищо не им се разбирало.

Този сюжет е май за филм на ужасите. И е несериозно. Но този парадоксален сценарий е чудесна илюстрация на пороя от протести, който залива горката ни държавица от есента насам. Като бежанския поток са - край нямат! Днеска протестират едни, утре други, вдругиден - трети. А понякога по два и дори по три на ден, последователно или едновременно! То не бяха животновъдите, то не бяха тютюнопроизводителите, то не бяха таксиметровите шофьори, то не бяха ТЕЛК-овете, то не бяха майките с бебетата, то не бяха аптекарите, то не бяха оръжейниците, то не бяха униформените, то не бяха природозащитниците... И като стана дума за природозащитниците - точно тия са, които бият рекордите, многомашинници, дай им да еколозите да протестират, ако трябва и денонощно ще са на площада! Едни и същи актьори, с едни и същи режисьори! Като че им плащат на бройка, навремето (тогава, когато нямаше "зелени") имаше такива трудови договори - "на акорд"! Ако не е къмпингуването, ще са лифтовете в Банско, ако не е анонимната сеч на Витоша, ще е Бистришкото бранище, или поредният бетон на ивицата на морето...

Сега обече еколозите са крачка назад и са преотстъпили палмата на лекарите. Не на всички - само на семейните лекари. Недоволни са, ама ако ги питаш от какво, се объркват като гимназисти. Ей, така - протистират по принцип, за идеята, и бързат да кажат, че протестът им не бил за пари! А за какво е, тогава?! Като не е за пари, а заради Хипократовата клетва, каквото малко гузничко се опитват да внушават, защо са окачили в кабинетите си картони с букви в човешки ръст - че потребителската такса е толкова и толкова - да не би случайно някой да пропусне да им я наброи?! Защо, като не е за пари, всички до един забравят да издават касов бон - щом здравеопазването е търговска дейност и всеки пациент е задължен да си доплати за прегледа - нищо, че е плащал цял живот здравните си отсигуровки! И докога - да ни прощават белите престилки - НОИ и Влади Горанов ще се правят на ударени и няма да изискват от лекарите да си плащат данъците през въпросния фискален бон?!

Никой, разбира се, не иска и не трябва да гледа в чинията на другия, но това с гледането се отнася и за лекарите. С непрестанното рекетиране - основно през най-меркантилния от всички съсловни съюзи в държавата - Лекарския, с ненаситността си за още и още, под прикритието на грижа за пациентите, белодрешковците непрекъснато скубят от държавния бюджет. А устата ни заболя вече да повтаряме, че бюджетът е общ, на данъкоплатците! Няма нито един от общопрактикуващите (тези, които сега са дезертирали и, стачкувайки, са препратили пациентите си аварийно към спешните отделения), който да не взима пари за поне 2000 пациенти, а има някои за по 3000 и 4000, всеки от които - без значение дали е бил или не бил на лекар през месеца - "носи" на джипито си гарантирано немалък и сигурен месечен приход. Ей, така, от раз, само заради бройката!

Но да са ни живи и здрави белите престилки!

Накрая - отново за лавината от протести. Добре е на фона на този непрекъсваем протестен сериал министър-председателят Борисов да спре да угажда на всички искания на протестиращите и с лека ръка да отменя вече приети решения. По всичко личи, че му хванаха цаката. Излизат 50 души пред Народното събрание, дерат си гърлата час-два и, хоп, Борисов кандисва. За да имало мир! Да, ама това е никакъв мир, а бомба със закъсител!

Автор: Валентин Стоев

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес