Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Малко ни е боят ли? Не, много сте ни ВИП-овете!

01 септември 2016, 10:47 часа
Реклама

Вчера, 31 август, се появи новината, че популярната "журналистка" Миглена Ангелова ще вземе участие в поредния сезон на ВИП Брадър.

Реклама

ШОК! УЖАС! БОМБА!

Всъщност, като оставим иронията настрана, наистина е шок. Наистина е ужас.

Само ще припомня, че само преди два дни, на 31 август, Ангелова взе участие в интересен спор в ефира на Нова телевизия, в който защитаваше тезата, че българските журналисти са бити малко и че бабаити като Христо Стоичков могат да бият, общо взето когато си решат.

Няма да коментирам случая в Етрополе и сватбата на дъщерята на Стоичков. Пълната истина най-вероятно няма да разберем никога, а неговият имидж няма да пострада, а точно обратното, ще се затвърди. И без това законите у нас са само за балъците и никой не ги спазва.

Връщам се обаче на Миглена Ангелова. На няколко пъти "журналистката" се оплака, че в личното пространство на т.нар. звезди у нас се навлиза без свян. Тя дори се включи в числото на "звездите", като заяви, че дори на нейната (поредна) сватба журналисти са се опитали да ѝ развалят празника. Естествено, отрече твърденията, че мъжът ѝ е бил репортерите, защото "тя никога не го е виждала да удря".

Наистина неприятно и достойно за съжаление навлизане в личното пространство. Това обаче е валидно АКО само 24 часа по-късно не беше станало ясно, че "журналистката ще влезе в предаване, където десетки камери, зад които стоят стотици души, следят всяка твоя стъпка".

Лицемерие ли е това? Не, ВИП-аджийство.

Едно от най-любимите ми качества на българските ВИП-ове е, че те са известни. Просто така. Са. Дори да нямат нито едно друго качество, това че са известни, само по себе си, е качество.

Нищо, че известността е отпреди 20 години. Че тя се осланя на нещо, случило се през осемдесетте и най-вероятно дори вече самите ВИП-ове не помнят какво е. Но, спокойно, често българският ВИП ще ви разкаже за своите постижения и върховни мигове от някоя си там ера, така че е невъзможно да не разберете какво важно се е случило някога в живота му.

Такъв е случаят и с Миглена Ангелова. Рядко вече ще я срещнете в ефира, но когато това се случи на няколко пъти, ще разберете, че тя е в "елита на българската журналистика", готова да коментира всеки пресен скандал.

Нека обаче сме наясно. Това не е журналистика, колкото и да ви се иска да я принизите до това ниво. Журналистика е да бръкнеш толкова надълбоко в проблемите на държавата, че да подпалят колата ти два пъти. Попитайте Генка Шикерова.

"Бой по журналистите" не е нещо, което те извисява, особено казано в хор с говорителя на Барековата "България без цензура" Любен Дилов-син. Този, който сам не помни колко пъти си промени позите, изразяващи достойнство и принципи.

Това е поредният пример, че погледнем ли нагоре, виждаме дъното. И така ще е още дълго, докато журналистиката ни е "Искрено и лично", а кумирът е Миглена Ангелова.

Автор: Ивайло Анев

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес