Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лъжите на шестмесечието

24 декември 2013, 09:55 часа • 59026 прочитания

Умря циганката, която хвалеше министрите. Горе-долу така може да се определи последната седмица от работната 2013 година за правителството. Министри, вицепремиери и сам премиер-министърът се надпреварваха - буквално до последната присъствена събота, кой от кой по-самопожертвователно - да се хвалят колко работа са свършили за първите шест месеца на власт. Гърдите им посиняха от аргументация. Ако реши да ги слуша човек - и особено, ако им повярва - ще реши, че за 6 месеца тези хубавци са отхвърлили не само своята работа, но и работата на поне още две правителства след тях! Лошото е, че тези след тях ще трябва да поправят техните управленски зумуми! То бива, бива хвалби, но чак толкова дори и най-черногледият протестиращ не бе очаквал! Орешарски, Орешарски, умря ли циганката, която ви хвалеше, та се налага сами да вършите тази работа? Ама нека се разберем - циганката лъжеше по-малко! И лъжите й по хващаха. Неграмотните и безпросветните!

Кой министър е Лъжецът на републиката? Чий е лавровият венец?

Претендент №1 безспорно е икономическият министър, който е и енергиен. Лъже Стойнев като печен професионалист. И по двете направление - и за икономиката, и за енергетиката. То не бяха намаления на тока (които се оказаха фалшиви), то не бяха раздадени държавни пари на частни фирми, като например мина "Ораново" и "Ремотекс" в Раднево. Но това са детски пакости в сравнение с вредителството на младежа-партиен активист и русофил около "Южен поток". Заедно с Орешарски и под давлението на Станишев, самозваният министър злепостави непоправимо България пред Европейския съюз посредством самоволните договорки с "Газпром". Предавайки националните интереси, Стойнев и Орешарски участваха и в комичната първа копка (заварка), която влезе в скандалните рубрики на няколко западни телевизии. После министърчето бързо-бързо изприпка до Брюксел, за да замаже гафа и да продаде (дефакто) българските национални интереси, упълномощявайки еврокомисаря Йотингер да преговаря от името на България с "Газпром". Венец на Стойневата излагация е отказът на комисаря да се срещне с него, след което българският министър, насран до гушата, пуснал пълномощното в... пощенската кутия на Евросъюза. Както се казва, свършил куриерската работа. Твърде престижно за един министър! А накрая се оказа, че България ще дава пари за "Южен поток" - дотук 195 млн. лева. На 2-ри ноември обаче Стойнев каза друго - българските данъкоплати и лев нямало да дадат за проекта. Или с негови думи "Оставам удовлетворен, че българската страна няма да инвестира нито лев бюджетни средства в този проект." Еми ... лъжец?! За шест месеца "министър" Стойнев сътвори още куп гафове, но тук засега и тези му стигат!

Конкуренция на Стойнев прави Петендент №2  - полицейският министър Йовчев. За шест месеца този як силовак показа как се дискутира с опоненти и то така, че след дискусията опонентът дълго да ходи с посинено око, например. И въпреки това не се отказва да клати загражденията на парламента и да вика "Оставка!".  Йовчев, освен, че изкъсо потуши 190-дневните граждански протести, се гордее шестмесечно и с решаването на бежанския проблем. Обещава още огради по границата, но някъде в обозримото, както се казва, бъдеще. А щом стана дума за огради, ако на границата МВР-министърът се провали с гръм, то той успя блестящо да се справи с други заграждения - тези около парламента. Избута законно протестиращите българи на четири улици далеч, а когато отчете шестте си месеца, имаше наглостта да твърди, че "успял да опази протестиращите от провокатори". Не, Йовчев, бронираните ти полицаи опазваха и опазиха не протестиращите, а депутатите. А парите, похарчени за това - около 2 млн. лева - не са отишли на вятъра заради хората на улицата, а заради любимците на народа в пленарната зала! Ни дума от министъра на вътрешните работи за парите, предназначени за подслушване. Цветанов, казваха тогава претендентите за властта, включително и Йовчев, изхарчил 100 млн. лв. за подслушвания, но криеха, че тези пари са за четири години мандат на ГЕРБ, тоест по 20 млн. на година. При Орешарски парите на година са вече 43 милиона. Това и Йовчев, и Орешарски, и другите, отляво и в средата на пленарната зала, "неволно" пропускат, когато лаят! Помните как през това време сервилните на властта издания рисуваха слухтящия Цветанов с уши, колкото трансгалактически антени! Толкова и за Йовчев!

С най-мното пирови победи през тези 6 месеца се похвали Претендент №3  - социалният Хасан Адемов. Тук 5 лева плюс, там 5 лева плюс, току-виж населението вземе, че забогатее. Напук на Дянков! Хасан е борец - не може да му се отрече. Бори се с финансиста Чобанов и с Орешарски и то така, че непрекъснато ги тушира. Разпредели повече от 400 млн. лева от общите пари, които раздаде кеш "на бедните". Чудесно е хорицата да получат преди Коледа някой лев, но докога хазната ще устиска по този начин? Докато сухата пара свърши! А тя ще свърши, много скоро. Още повече, че доста от скандалния милиард, който управляващите взеха от името на днешното и следващите две-три поколения българи, които ще ги връщат, беше пооткраднат. От кого - досетете се, пак предколедно! Хасан Адемов оттук-нататък ще става все по-неактуален. А нищо чудно да се окаже и клиент на следствието! Щом е от котилото на Доган! Успя социалният министър за 6 месеца да вдигне - нелегално - два пъти заплатите на държавните служители. Заради подкрепата и за съпричастност към правителството, разбира се!

Претенденти №4, 5, 6 са съответно външният Вигенин, финансовият Чобанов, и земеделският Греков. Тежки карикатури, които за половин година управление натвориха толкова гафове, че задълго след тях ще търпим вредите им!

Вигенин - с глупостите и антиевропейските, но проруски изказвания за важни за националната сигурност теми. Като например твърдението му, че "Хизбулла" не била терористична организация. Като например инатът му да върне дипломатите-ченгета във Външно министерство, които между впрочем вече са там на щат!

Чобанов е антипод на Дянков, не става за финансов министър, прекалено е мек и се поддава на партиен натиск. Парите, които даде и продължава да дава, са извън лимитни, те ще объркат бюджета му и жалкото е, че това ще се струпа на главата на следващото правителство. Досущ по социалистически! Финансистът е като лесна жена - искат ли му, дава. Въпросът е дали е като при най-древната професия - срещу заплащане!

Земеделският Греков пък - въпреки шестмесечните си хвалби - е объркан като ученик. И той го раздава като Чобанов - който каквото му поиска - дава. Лошото е, че изпуска европари, и пак следващите ще вадят кестените от огъня!

Други претенденти са: военният министър, който - старшина по призвание и дух - върна всички придобивки на военните, напук на Аню Ангелов. Най-вече заради изборните им гласове! Все повече мирише на избори. Въпреки Мая Манолова! Да не говорим за явлението Зинаида. Това човече, съветски възпитаник, е толкова зло и злопаметно, че след нея сигурно ще има голям банкет, междуотраслеви - нещо като курбан за останалите живи и нерепресирани от нея. От инат и омраза срещу бившите управляващи нарочно ще "изтърве" парите от два-три еврофонда - за да ги накаже. Тези копелета! Нищо, че България като цяло ще изгуби! Женска й работа, която няма да мине без скубане на коси!

В групата на претендентите за приза "Лъжец на шестмесечието" е и мистичният министър на инвестиционното проектиране. Каквото и да значи това! Този екземпляр е като призрак - никой не знае има ли го, няма ли го! Ама, ако видим ведомостите за заплатите, има го - и то как! А покрай него и стотиците малки призраци и чиновници-фантоми под него. Които също не са пропуснати в платежните списъци! Този случай след време ще се изучава в учебниците. Като връх на административната наглост на Орешарски! Хубаво е, че министрите направиха шестмесечни отчети на министерстването си. Най-малкото заради това, че следващи шест месеца няма да има! Те са ценни и с това, че станаха още един повод да се кажат на населението горчивите истини за управляващите. Без да са добра практика, добре е те да се знаят и да не се забравят!

Автор: Валентин Стоев

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес