Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Икономическата формула на БСП – звучи добре като програма

11 февруари 2021, 09:45 часа
Реклама

Конкретно и мащабно – така изглеждат идеите на БСП за развитие на България от икономическа гледна точка. Лидерът на социалистическата партия Корнелия Нинова вече ги излага на срещи с избиратели и тъй като в България рядко има отзвук по точно такива теми – конструктивни предложения, реших да се позагледам и да попрочета за тях. Направих го с ясната мисъл, че става въпрос за БСП – особено в последно време там обаче стават хубави неща, като това, че Нинова посочи пътя на човек като Георги Гергов, а Сергей Станишев трайно не се чува – извън Националния съвет на БСП е, ако сте забравили.

Като краткосрочна икономическа мярка и то заради коронавирусната криза добре звучи да не се начисляват лихви по дължими данъци на бизнес, който не може да работи заради пандемията. БСП дори предлага данъчна ваканция, но тук трябва да се действа внимателно, за да не блокират системи на държавната администрация, без които обществения живот не може – като общественото здравеопазване. Обаче при добър анализ и оценка как да излезе сметката, защо да няма възможност по сектори?!

Електронно правителство при кандидатстване за проекти. Това е особено добра идея от гледна точка и бюрокрация! Първо, за бизнеса ще е по-лесно и ще има по-малко разходи да подадеш документи, както и по-малък риск от зараза с коронавирус – да ходиш по институции, стаи и стаички, където за дистанция и проветрение трудно може да се говори, не е най-умното нещо при пандемия с респираторен вирус. Второ, държавните служители по-лесно и бързо ще могат да обработват съответните данни – идват на едно място, по електронен път.

В този ред на мисли, Нинова говори и за реформа в Българската банка за развитие (ББР). Абсолютно наложителна е – дори Борисов беше принуден да уволни директора ѝ Стоян Мавродиев заради безобразията там! Щом Нинова успя да се справи с Гергов, защо не да накара ББР да заработи повече в подкрепа на малкия бизнес?

В електронна среда, БСП предлага създаване на четири регистъра с данни - данъчен регистър, за пазара на труда, електронен поземлен регистър, електронен образователен регистър. Последният е доста иновативен – предлага се там да фигурират данни за успеха на всички учащи се в България и бизнесът да може да прави справка при търсене на кадри. Определено е идейно и е стратегическа стъпка за борба с безработицата в дългосрочен план. Това е и помощ за младите – много често те не са наясно какво искат да правят, но при предложения за стаж и работа от различни страни със сигурност ще имат опцията да мислят конкретно, а не абстрактно какви искат да станат.

В този дух са и предложенията специално за селското стопанство. Най-значимо чисто като създаване на условия за развитие – а моето виждане е, че държавата е най-силна именно като създава условия, не с пряка помощ – е да има мрежа от фермерски пазари за производители, без прекупвачи. Също и да няма ДДС за тези, които произвеждат екологично чисти хранителни продукти. Това е създаване на условие и за намаляване на замърсяването – а България е част от ЕС, който действа с т.нар. зелена сделка! И не последно място – възстановяване на Напоителни системи.

За здравеопазването – декларираното от Нинова намерение болниците да не са търговски дружества звучи добре. Само че първо трябва да е наясно кои лечебни заведения са търговски дружества – защото не са само частните! Защото в момента, съгласно чл. 5 на Закона за лечебните заведения, единствените лечебни структури, които не са търговски дружества, са: Центровете за спешна медицинска помощ, центровете за трансфузионна хематология, лечебните заведения за стационарна психиатрична помощ, центровете за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания, както и лечебните заведения към Министерския съвет, Министерството на здравеопазването, Министерството на отбраната, Министерството на вътрешните работи, Министерството на правосъдието и Министерството на транспорта, информационните технологии. Така че ще трябва много законодателна работа, за да не стане фал – защото поликлиниките (ДКЦ-тата) са ЕООД, например поликлиниката на най-старата болница в България – Александровска болница! Едва ли насред пандемия, а и по принцип, искаме поликлиниките да вземат да затворят!

А идеята тези, които не плащат здравни осигуровки, да може да се лекуват безплатно само по базов пакет от медицински услуги, е добра, но само при внимателен подбор какво влиза в този пакет – иначе може да си навлечем съдебни дела и пред европейски съд!

Автор: Ивайло Ачев

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес